На 2 декември 2015 г. се престави в господа монахиня Иустина, игумения на Килифаревския манастир, Великотърновска епархия, съобщи dobrotoliubie.bg.

Над 60 г. Килифаревският манастир е дом за монахиня Иустина, която е рускиня по произход. Именно след нейното идване манастирът е преобразуван в женски. Монахиня Иустина се труди верно и добродетелно на благодатната, но трудна нива на монашеския живот.

Тя успя да съхрани и да развие свeтата Обител, където е служил и Св. Евтимий, патриарх Търновски. През 2012 г. по желание и инициатива на майка Иустина в манастира бе построен параклис, посветен на Теодосий Търновски.

Игумения Иустина е жената, която занесла храна на протестиращите великотърновски студенти през 1990 година. Пред нея бабите от околността са носели дрешки на внуците си, върху които да бъде направено тайнството кръщение, защото по времето на социализма кръщенките бяха забранени.

Манастирът е построен от времето на българския цар Йоан Александър, когато около 1348-1350 г. Св. Теодосий Търновски построил над сегашния манастир голяма обител. Като последовател на св. Григорий Синаит, Теодосий търсел усамотено място, удобно за молитви и съзерцания. Така открил мястото до Кефаларево (днеешно Килифарево), заедно със сподвижника си Св. Ромил Бдински, пише pravoslavieto.com.

В скоро време и поради специалните грижи на царя светата обител се превърнала във важен книжовен център на Търновското царство. В манастира пишели книги, превеждали жития на български, гръцки и сръбски светци, богослужебни книги, византийски хроники, съчинявали сборници.

Имайки се предвид, че Килифаревският манастир е бил едно от най важните духовно-религиозни и културни средища в годините на Втората българска държава, то с основание може да се твърди, че и през епохата на турското робство той е продължил да бъде духовно и просветно огнище.

Днес са известни общо пет ръкописни книги от манастира, написани в различни време. Между тях са: един октоих от 1492 г. написан от свещеноинок Евгений в стила на правописа на Търновската книжовна школа, псалтир от XVI в. и един пентакостар от XVII в.

Според легенда някъде около Килифаревския манастир, се съхраняват свитъците от библиотеката на Търновската книжовна школа, която е изнесена в този район след падането на Търново в 1393 г.

За жалост, това предание е причината околността на манастира да бъде прицел на иманяри, които през последните десетилетия са нанесли значителни поражение на останалите в близост до манастира старини, в това число и на подземния тунел, водещ към средновековния манастир-крепост, пише svetimesta.com.

Така възникнала известната в българската книгопис Килифаревска школа, чиито книги и преводи достигнали до Русия и Сърбия и донесли голяма слава на манастира и на св. Теодосий.

Към 1360 г. броят на монасите и книжовниците надхвърлял 460 души. Сред тях бил и бъдещият патриарх Евтимий, който след смъртта на св. Теодосий на 27 ноември 1363 година продължил делото му. Игумения Иустина се е стремила да съхрани богатата историята на манастира и добротата в отношенията между хората в околността. Бог да я прости! Вечна и блажена да бъде паметта й!