Късно снощи, след боледуване, на 82-годишна възраст почина Исак Паси, съобщиха на БТА от семейството му.

 

В памет на Исак Паси

Отиде си един истински учен - един от най-брилянтните философи сред родените и работили в България.

Неговите лекции бяха истински празник за студентите, а книгите му се разграбваха мълниеносно, веднага след излизането им.

Изключителната му строгост към закъснелите и недисциплинираните не нарушаваха впечатлението за докосване до истинската естетика, поднасяна ни от истински мъдрец.

Когато ни разказваше нещо, от което самият той живо се интересуваше, забравяше, че е пред студенти - а и ние че сме пред професор, създавайки впечатление, че разсъждава на глас.

Логическата последователност и монтажната отсеченост на неговите разсъждения завладяваха едновременно със задълбоченост и простота.

На възраст, когато все още мислехме предимно за любов и спорт и след това за наука, професор, д-р Исак Паси успяваше да ни увлече в дебрите на своя сложен предмет и да окаже сериозно влияние върху нашето развитие и мироглед.

Не поддал се на изкушението да се впусне в политиката след промените през 1989-1990г., той си остана изцяло академичен и едновременно с това защити докрай своите морални и естетически принципи пред предизвикателствата на пещерния антикомунизъм, развихрил се из българската земя в самия край на сложния и противоречив ХХ век.

Никой не успя да го накара да се откаже от младежките си идеи и дотогавашен живот и дейност. Така служеше за пример на много псевдо-професори, лакеи на всички режими - от тоталитарни до демократични.

Спомням си, че на изпита при него се поизпотих здраво, след забележката му че се отклонявам от естетиката и навлизам в територията на историята на изкуството. Все пак, накрая ми писа шестица, с уговорката: "Колега, имате малко и от мене! Обаче малко, не много!"

Това беше типично в неговия стил - да ни държи в шах до самия край, за да научим естетиката.

Сега вече е при героите на своите книги - обекти и субекти на неговите естетически изследвания. И положително се чувства добре сред тях!