Започна почистване на пътните платна по основните булеварди в София с цел да се отстранят фините прахови частици и да се подобри качеството на въздуха, предаде БНТ.
Това се прави във връзка с нареждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Днес бяха почистени пространствата, които се намират между бордюра и платното на големите булеварди в районите "Слатина", "Овча купел", "Витоша", "Изгрев" и "Възраждане".

"С цел наносите, които се образуват от дъждовете да бъдат изринати, да не се вдигат фини частици във въздуха и да бъде чиста София." - коментира Васко Христов, началник на отдел "Оперативен контрол" в Столичния инспекторат.

Събраните отпадъци се прибират в кофи, а не се събират на купчини, докато бъдат натоварени на камион. Освен работата по платната се извършва и машинно метене на мостове, почистване на шахти и на зелени площи.
Ако времето е подходящо, почистването ще продължи и в останалите райони в града.

Според Васко Христов, основният замърсител на платната са автомобилите.

"Аз искам да призова гражданите да не паркират в тревни площи и кални места, за да не се свалят с гумите на автомобилите кал и наноси по пътното платно." - апелира той.

Христов призова шофьорите да използват буферните паркинги на метрото. Той добави, че е засилен и контролът върху камионите, които излизат от строителни обекти.