Днес повече от всякога имаме нужда от онова родолюбие - не омраза към съседите или грешките от миналото, а родолюбие, родено от любов към Родината.

Такъв призив отправи кметът на Враца Калин Каменов в началото на тържествената заря-проверка в чест на Христо Ботев и българските герои, загинали за свободата на отечеството.

По думите му, подвигът на героите е внесъл "онзи порив за свобода, заради който днес ние можем да се наречем хора със свободен дух и воля".

Хиляди граждани и гости на Враца, представители на държавните власти и политическите сили се събраха пред паметника на Христо Ботев в града, за да почетат навършването на 141 години от подвига на Ботевата чета.

В тържествената церемония се включиха над 120 военнослужещи от Врачанския гарнизон, под командването на подполковник Георги Крайнов.

Почетният строй беше приет от президента Румен Радев, главнокомандващ на българската армия.

Преди да даде думата на държавния глава кметът Калин Каменов отправи призив към паметта и достойнството на нацията:
"Да пазим земята на Ботев, да я уважаваме, да я надграждаме и никога да не забравяме колко славен народ сме ние българите. Затова скърпи сънародници, обичайте България, пазете земята на Ботев! Да живее България!"

В словото си Румен Радев си послужи с цитати от Христо Ботев, за да напомни за подвига му.

"Преди 141 години един "юнак във младост и сила мъжка" загива от куршум "там горе, на Балкана". За 28 години той написа 20 стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба." - напомни Радев.

"Животът му ще сбъдне "и прощаването, и пътя - "страшен, но славен", и смъртта на сиромаха "за правда и за свобода. Но той ще сбъдне и възкресението, защото, който падне в бой за свобода, той не умира." - допълни държавният глава.

Стотици деца и възрастни преминаха по стъпките на Ботев

Стотици деца и възрастни преминаха по стъпките на Ботев

В похода се включиха и младоженци на меден месец...

По думите му, героите от 1876 г. "ще паднат, за да възкръсне България", а саможертвата им е първата значима стъпка към независимостта на държавата ни.

"Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Те няма да доживеят свободата, но ще я дарят на другите." - каза още той.

Утре сирените ще напомнят на днешните българи за онези, свестните, които са били възприемани като луди, каза в заключение Румен Радев.

След тържествените слова бяха назовани имената на героите, на които България е признателна за свободата си: Георги Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Капитан Петко войвода, Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Георги Измирлиев, Кочо Честименски Поп Харитон, Райна Княгиня и още десетки имена на храбри българи. Почит беше отдадена и на безименните герои от славната ни история, и на загиналите при съвременни мисии зад граница български воини.

Като част от церемонията бяха изброени сраженията, белязали българската бойна слава във войните за свобода и независимост.

В края прозвуча ботевото прозрение: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!", последвано от "Велик е нашият войник" и възгласи "Ура" за славните победи на българските воини.

Церемонията завърши с изпълнение на националния химн и зрелищни илюминации под звуците на "Многая лета" и звън на камбани.