До 1 април, включително, може да се подаде заявление за гласуване на изборите, дори човек да е карантиниран и с установен положителен PCR тест, той ще се впише в списъка. Заявление може да се подаде по пощата или по мейл, като има възможност да се изпрати служител на пощите до дома на карантиниран. Това обясни пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по повод приетите промени в парламента вчера за гласуването на изборите на 4 април.

Срещу приетите промени възражения имат от БСП. В студиото секретарят на групата Филип Попов изрази доводите на левицата против промените.

"Притеснява ни това, че имаше намерение ЦИК да изготви медицински протокол, но ГЕРБ се вслушаха в нашите доводи. Това, което не послушаха е, че са изготвени изборните правила в Закона за извънредното положение, а не в Избирателния кодекс", обясни той. БСП е против също и факта, че след 1 април карантинираните хора няма да могат да гласуват, което "пречи на легитимността на предстоящите избори.

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

С 3% преднина ГЕРБ повежда пред БСП

Ципов отговори, че не споделя позицията на БСП. "Не предлагаме нищо по-различно, и в момента в ИК има ясни правила как се гласува с подвижна избирателна кутия за хора с увреждания, сега лицата под карантина ще гласуват с такава, но даваме по-кратък срок за сформиране и вписване в списъците. Идеята е да се даде възможност на българските избиратели, които не по тяхно желание са поставени под карантина", обясни той и даде пример, че към днешна дата малко над 10 000 карантинирани има в страната и около 3 000 са в болници.

Основателен е страхът от гласуване по пощата, смятат от обществения съвет към ЦИК

Основателен е страхът от гласуване по пощата, смятат от обществения съвет към ЦИК

„Има много неща за тези избори, за които няма политическа воля да бъдат свършени

Ципов обаче уточни, че ако на 2 април човек има положителен резултат за коронавирус, няма да може да гласува, тъй като трябва да получи разписание от РЗОК.

Филип Попов изтъкна, че не са съгласни с промените, защото хората с трайни увреждания представят решението на ТЕЛК, но "по независещи от теб причини, човекът под карантина не може да гласува". Това можело да засегне и хора под карантина, които са с други заразни болести.

"Затова предложихме да се даде възможност срокът за заявление за гласуван да е един ден преди изборите, но това бе отхвърлено, защото е от БСП", аргументира се депутатът от БСП. Той е категоричен, че промените погазват Закона за нормативните актове и Конституцията. "Няма колизия", отговори Красимир Ципов.

Гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина, успокоява Нинова

Гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина, успокоява Нинова

БСП обсъди с още 14 партии и сдружения фронта си за честни избори

Той обаче попита: "Защо президентът определи датата 4 април, след като каза колко е важно да се гласува на тези избори?".

В тази връзка Филип Попов засегна темата за гласуване на българите в чужбина. "Външно министерство мълчи", каза той. Красимир Ципов отговори, че ведомството вече е изпратило необходимите документи и въпроси и трябва да има отговор за образуване на секции и в кои държави ще може.

"Много интересно поведение на президента Румен Радев, той заяви, че трябва да се осигурим възможност за гласуване на българските граждани в чужбина и определи датата 4 април, която ще ги лиши от право, основно в държави, в които има, например, пълен локдаун", коментира депутатът от ГЕРБ.

Ковачева настоя за ясни усилия за гласуването в чужбина

Ковачева настоя за ясни усилия за гласуването в чужбина

Видеонаблюдението при броене на бюлетините не е пречка за изборите

Следващата седмица парламентът ще дебатира върху предложенията на БСП по време на гласуването на изборите да се провежда видеонаблюдение и запис при затварянето на СИК.

"Има видеонаблюдение на матурите, когато се снимат учениците, и камери на кръстовищата, но когато става дума за избори, има нарушение на лични данни", възмутен е Филип Попов.

ГЕРБ отговори, че предложението ще се дебатира и ще се изкажат какви са притесненията на управляващите, тъй като за видеонаблюдение на изборите трябвало да се приеме ясно становище от Комисията за защита на личните данни.