За мен е изключително важно да бъдат положени видими, ясни и категорични усилия от страна на дипломатическите и консулски представителства по места, за да може да бъде направено всичко възможно българите в чужбина да гласуват.

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ за гласуването на предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Тя обясни, че изключително важно е всички хора, които имат право на глас, да упражнят своя глас. Важно е по какъв начин карантинираните хора ще могат да гласуват, но въпросът е как ще бъде организирано практически гласуването с мобилните екипи, каза Ковачева.

Много е важно хората в чужбина да имат своя шанс да гласуват, но тук е много важно да е видимо, че всички усилия са били положени, призова тя.

Константинов предлага активна регистрацията за чистене на избирателните списъци

Константинов предлага активна регистрацията за чистене на избирателните списъци

Който не попада в актуализирания списък, не се лишава от правото да гласува

Според нея видеонаблюдението при броене на бюлетините не е пречка за изборите. Важно е да има прозрачност, но е важно да няма видеонаблюдение в тъмните стаички, където хората гласуват, посочи омбудсманът.

По отношение на направените предложения в Закона за защита от домашно насилие, Ковачева отбеляза, че е напълно погрешно да се смята, че само жени могат да бъдат жертви на домашно насилие. За миналата година 350 мъже са били жертви на домашно насилие, както и близо 1 000 деца, станали жертва на такъв тип насилие. Има нужда от усъвършенстване на закона, призова Ковачева.

Създават Централен регистър за случаите на домашно насилие у нас

Създават Централен регистър за случаите на домашно насилие у нас

МП предлага изменения в Закона за защита от домашното насилие

Тя очаква да чуе различните гледни точки на министъра на правосъдието и на депутатите. Всички форми на домашното насилие са инкриминирани и трудно се доказват случаите на домашно насилие. Насилниците трябва да минат през терапия, за да може да има някаква превенция, каза още Ковачева.

Омбудсманът има много жалби има срещу ВиК операторите заради високите цени и лошото качество на водата. Непрозрачно се формират и цените на парното, каза още Диана Ковачева.