Математикът и председател на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов предлага активната регистрация на парламентарните избори да започне на 4 април, за да се изчистят списъците от така наречените "мъртви души".

В сутрешния блок на БНТ проф. Константинов обясни, че на 4 април пред урните ще застанат около 3 милиона избиратели и те ще бъдат основата на младите изчистени избирателни списъци. С тези 3 млн. имена ще се направят актуализирани избирателни списъци и с новите избори ще се добавят имената на други български избиратели, които са гласували. Така според проф. Константинов в края на 2021 г. може да има около 3.5 милиона имена в един актуализиран избирателен списък.

Той уточни, че който не попада в актуализирания списък, не се лишава от правото да гласува, а при всеки следващи избори списъкът може да се разширява.

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

С 3% преднина ГЕРБ повежда пред БСП

Проф. Константинов посочи, че в момента има един основен проблем - гласуването на българите в чужбина. В чужбина има по-малко от 1 милион български избиратели, но ние не знаем каква ще бъде пандемичната обстановка в различните държави, обясни той.

За това трябва още отсега трябва да се мисли какво да се направи. Трябва да се разкрият секции в различните посолства и консулства, но е възможно тези секции да не бъдат достатъчни. Това са възможностите, които имаме в момента, обясни Константинов.

Според него ваксинираните няма да бъдат много, но има един много положителен момент от пандемията - рязко намаляване броя на активните случаи почти 4 пъти от края на декември досега. Когато активните случаи станат равни на нула, тогава ще настъпи краят на болестта. Ако тази тенденция продължи, ние ще имаме много благоприятна пандемична обстановка, каза още проф. Константинов.