Тленните останки на починалия снощи Български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София от 9 часа на 15 март - петък. Решение за това е взето на извънредно заседание на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ).

Съгласно чл. 42, ал. 1 от Устава на БПЦ функциите на наместник-председател на Светия Синод временно се поемат от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан - старшият член на намаления състав на Св. Синод, съобщиха от ръководния орган на църквата.

Българските политици за патриарх Неофит и кончината му
Обновена

Българските политици за патриарх Неофит и кончината му

С минута мълчание депутатите почетоха паметта на главата на БПЦ

От 9.30 ч. на 16 март т.г. ще бъде отслужена заупокойна св. литургия, след която ще започне опелото на починалия предстоятел на Българската православна църква. С литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от катедралата "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено.

От правителствената пресслужба информират, че кабинетът в оставка обявява 15 и 16 март за дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на патриарха. Предстои решение за това да бъде прието днес от Министерския съвет.

Припомняме, на 29 ноември 2023 г. стана ясно, че негово светейшество е приет във ВМА с белодробно заболяване. През януари тази година пък почина е братът на патриарха - диригентът на Смесения хор при Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" доц. Димитър Димитров.