Крайно манипулирана и неточна е декларацията, която телевизия СКАТ разпространи във връзка със спирането на разпространението й.

Това твърдят кабелните оператори, членове на А.Б.К.О. и НСМСКО "ТВ клуб 2000.

Те са категорични, че позицията на телевизията цели пренасянето на един търговски спор на полето на политическата полемика, което никой кабелен оператор не желае да се случва.

Припомняме, разпространението на програмата на телевизията беше спряно на 10 февруари. Както многократно беше изяснявано от представители на двете организации, причината за това са изтеклите договори за разпространение  на СКАТ и многократния отказ на представителите на телевизията за среща с управителните съвети на двете сдружения.

Те допълват, че в много населени места, където излъчването е било преустановено, местни активисти и привърженици на партия Атака, са организирали  политически и етнически насочени „митинги" срещу местни кабелни оператори. Според тях те са употребявали всевъзможни, а на места и  груби методи на натиск за възстановяване на излъчването на телевизионната програма. 

По този начин според двете дружества е налице безпрецедентен по арогантността си опит чисто икономически и финансов спор да се решава по пътя на политическия натиск. Така по мнение на кабелните оператори една медия се опитва да наложи свои търговски условия за излъчване на телевизионната си програма, чрез масиран натиск от страна на най-висшите лидери на парламентарно представена политическа партия в лицето на АТАКА.

Операторите подчертават още, че един от основните им стремежи е разнообразието в предоставяните телевизионни програми,  така че спирането на която и да било телевизия по никакъв начин не е тяхна цел.

Вероятно, за да избегнат  конкретен търговски спор с кабелния бизнес и тъй като разполагат с политически средства за натиск срещу него от телевизия СКАТ упорито избягват каквито и да било възможности за преговори с упълномощени представители на кабелния бранш, допълват те.

Кабелните оператор оставят без коментар паралелът, или по-скоро, както те се изразяват, отсъствието на такъв, между качеството на медии като ВВС и  телевизия СКАТ.

Припомняме, в изпратена до медиите позиция след спирането на разпространението им, от СКАТ заявиха, че заглушаването до преди 20 години на БиБиСи, Свободна Европа и други радиостанции не е попречило те да бъдат най-слушаните.