Политическата задънена улица в България вероятно ще продължи, след като от националните избори в неделя не се появи явен победител - при втори избори за страната в период от три месеца, пише "Политико".

Дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов тича рамо до рамо с "Има такъв народ" - ИТН на Слави Трифонов.

Към момента социалистите се класират на трето място, следвани от антикорупционната партия Демократична България. Движението за права и свободи (ДПС), етническа турска партия, е на пето място, а "Изправи се, мутри вън", на шесто. 

Предсрочното гласуване е свикано след предишни неубедителни избори през април, след което никоя партия не успя да събере достатъчно подкрепа, за да формира мнозинство, но в крайна сметка отстрани Борисов като министър-председател и предизвика създаването на служебно правителство. Докато партията на Борисов се оказа най-голямата при последното гласуване, спечелвайки 26% от гласовете, сега тя бе засенчена.

Политическите наблюдатели твърдят, че близките резултати от неделя вероятно ще представляват предизвикателство пред двете водещи партии.

"Точно както след гласуването през април, очаквам да видя силно фрагментиран парламент, в който няма нито една партия, която да може сама да сформира кабинет", коментира Геновева Петрова, български социолог и изпълнителен директор на Alpha Research.

ИТН, водена от популярния телевизионен водещ и артист Трифонов, се надпреварва да сложи край на десетилетната доминация на Борисов в българската политика и изглежда в по-добра позиция да създаде кабинет. Очаква се бившият певец да потърси подкрепата на двете малки антикорупционни партии "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън", които придобиха сила по време на масивна вълна от антиправителствени протести миналата година.

Подобен съюз обаче не би съставлявал мнозинство в парламента, като заедно събират по-малко от 42% от гласовете.

Ружа Смилова, преподавател по политически науки в Софийския университет, заяви, че Трифонов вероятно ще се опита да сформира правителство на малцинството, но също така предупреди, че това може да се окаже трудна задача.

"Дори ИТН да обедини сили с протестиращите партии, те все още не успяват да спечелят мнозинство в парламента", каза Смилова. "Трифонов може да се наложи да търси подкрепа зо конкретни политики при традиционните партии, с които досега е отказвал да работи."

Досега Борисов не е коментирал прогнозираните резултати, а Трифонов се очаква да направи изявление в понеделник. Двама от заместник-председателите на ГЕРБ заявиха, че ИТН планира да сформира правителство, което "отказа да поеме политическа отговорност" и прогнозират задълбочаване на политическата криза. "Няма шанс да има успешно правителство през следващите месеци и дори години", обяснява Тома Биков, един от заместник-председателите на ГЕРБ.

В публикация във Facebook Трифонов определи вота като "добър ден за българската демокрация, защото станахме свидетели на най-свободните и най-честните избори".

Край на една ера - или начало на по-голямо безпокойство?

Партията на Борисов е на власт през по-голямата част от последното десетилетие и се бори със "зъби и нокти" да запази подкрепата си, тъй като загуби премиерския пост след неубедителното гласуване през април. 

Схватлив политик, бившият пожарникар и бодигард успя да се утвърди като близък съюзник на западните лидери в Брюксел и да се позиционира като надежден партньор в Европейската народна партия - същото широко политическо семейство, към което принадлежат германския канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

ЕС продължава до голяма степен да си затваря очите за корупционните скандали в България, които често са обвързани с европейски фондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и мощни олигарси, както и въпроси, свързани с върховенството на закона, засягащи медийните свободи.

Докато Борисов успя да преодолее политическата буря, подхранвана от антиправителствени протести миналата година, популярността на ГЕРБ пое сериозен удар в навечерието на вота на фона на разкрития от служебното правителство за наследството на партията. ГЕРБ отхвърли обвиненията, които включват твърдения за злоупотреба с държавни средства и подслушване на опозиционни политици.

На всичкото отгоре Министерството на финансите на САЩ санкционира няколко влиятелни българи миналия месец и десетки организации, свързани с тях, за предполагаемото им участие в корупция.

"Първоначалните резултати показват, че това ще бъдат първите парламентарни избори, които Борисов официално ще загуби", каза Смилова. "Никой не би искал да управлява заедно с ГЕРБ, защото това би било равносилно на политическо самоубийство."

"Няма значение коя партия технически ще спечели неделните избори", каза тя в интервю. "Очаквам да видя анти-ГЕРБ коалиция, резултат, който ще отбележи началото на края на Борисов."

Дори ако политическите партии успеят да сформират ново правителство и да избегнат поредните предсрочни избори, анализаторите предупреждават, че парламентът все още ще бъде нестабилен с така разпределените 6 партии и изразяват предпазливост относно обещанията на Трифонов да освободи страната от корумпирани политически елити и политици.

"Дори Трифонов да успее да сформира правителство, животът му може да е доста кратък", каза Смилова. "Можем в крайна сметка да се окажем заменили един популист с друг."

АФП: Българите гласуваха за антисистемни партии

АФП: Българите гласуваха за антисистемни партии

Наказателен вот срещу Борисов