Има случаи, по които работим и до края на месеца ще има добри изненади.

Това заяви председателят на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев, цитиран от БТВ.

По думите му става въпрос за дело за обезпечение за около 20 млн. лв.

Кушлев каза още, че върху комисията е оказван натиск от страна на политици за разследване на други политици.

Той не спомена конкретни имена, които са искали да започне дадено разследване, но посочи лица,  към които е имало подобен интерес -  Ахмед Доган, Стефан Софиянски, Бойко Борисов.

Кушлев уточни, че искането е било да се разследва какво имущество притежават те. Той обаче обясни, че без конкретно обвинение това не може да се случи.

Иначе това може да го направи и Сметната палата, където са длъжни да декларират какво притежават, поясни още той. "Ние търсим престъпно имущество, а не лица. Лицето е предикат, условие да започнем да търсим имущество, каза още председателят на Комисията за установяване на имуществото и добави - Ние на никого не сме простили.

Кушлев коментира още, че у нас няма олигарси, поне не в този смисъл, в който те съществуват в Русия - с влияние и в политиката. Нещо близко до това има, но не е същото. Те не диктуват политическата мода у нас, допълни той.


"Ние не отнемаме всичко. По закон оставяме фамилното жилище и личните вещи. Но ЕК протестира и за това - не може със средства от престъпление да си строи жилище", обясни той.

По думите му доскоро престъпниците инвестирали в страни като Испания и Италия. Напоследък обаче влагали парите си в офшорни фирми на Каймановите острови и Кипър.

Кушлев коментира няколко от случаите, по които комисията е работила.

За имота на рапъра Ванко 1 той обясни, че експертите не са готови, не са изпълнили задачите и се очаква делото отново да бъде отложено. Това е една от слабостите на съдебната процедура - слабата подготовка на вещите лица, коментира Кушлев.

По случая Митьо Очите, според него, вече има 14 експерти, които да направят оценка на имуществото. Те обаче са отказвали, вероятно защото се страхуват. Проблемът е, че делото буксува, да не кажем, че е спряно, коментира още председателят на комисията за отнемане на имущество.