След двучасовия протестен митинг пред Народния театър, служителите на МВР организираха шествие към президентството, Министерски съвет и парламента.

Протестиращите служители на МВР връчиха на парламентарния шеф Цецка Цачева писмо, с което искат от нея съдействие за провеждането на широка обществена дискусия за проблемите в МВР.

Шестима от протестиращите бяха приети от парламентарния шеф, след като митингът на полицаите пред Народния театър премина в шествие, при което те първо се отправиха към президентството, след това спряха пред Министерски съвет, за да стигнат до парламента.

Стигайки по-рано до Дондуков 2, те с викове „ууу" и освирквания посрещнаха новината, че от администрацията на Първанов няма кой да ги приеме и да чуе исканията им.

След това протестиращите полицаи стигнаха и до Министерски съвет. Плахи викове "оставка" се чуха някъде от притихналото мнозинство.

Експерт от приемната на министър-председателя прие исканията на полицаите, като този жест бе посрещнат от доволни викове и ръкопляскания.

Полицаите настояват Цецка Цачева да им съдейства да получат необходимата помощ от държавата.

Има възможност държавата да подпомогне обществото, смятат полицаите. Те настояват председателят на НС да съдейства съдебната и законодателната власт да се включат в такъв форум и да се разрешат проблемите в системата на МВР.

В своето писмо те са посочили като основни проблеми на вътрешното ведомство липсата на реален и ефективен диалог, както и остарялата материална база.

Полицаите изтъкнаха, че въпросът за техните възнаграждения не е включен зарази финансовата криза.

Цецка Цачева облеща на полицаите съдействие.

„Ако са необходими законодателни промени, ще предложа на вътрешната комисия да се заеме с вашите предложения" - заяви Цачева.

Тя е съгласна с това, че трябва да се проведе дискусия за проблемите в системата на МВР.

„Ние няма да страним от този въпрос, заедно ще търсим решение" - коментира тя.

„Държавните органи при правителството на Бойко Борисов и Народното събрание, доминирано от партия ГЕРБ, обръщаме сериозно внимание на работата в сигурността, тъй като на тях разчитаме да са основните структури, които ще изнесат борбата с престъпността и корупцията" - заяви още Цачева.

„Но ние получихме тежко наследство" - посочи и тя

По думите й, това наследство възпрепятства увеличаването на заплатите на служителите в силовото министерство и подобряването на материално-техническата база.

„Ние като общество сме отворени към проблемите на тези хора, защото осъзнаваме, че рискуват живота си, загърбвайки семейство и деца" - заяви още Цачева.

„Подобряването на благосъстоянието на МВР няма как да се случи на гърба на други обществени сфери. Ще бъде трудно, но трябва икономическите мерки на правителството да бъдат реализирани" - изтъкна тя.

Цецка Цачева заяви още, че разбира протеста на полицаите и обеща да разгледа писмото им. Тя ги подкани да дават идеи как системата на МВР да бъде реформирана по-добре.