Засилени мерки предприемат екипите на КАТ в цялата страна, за да предотвратят евентуални инциденти по време на празнуването на абитуриентските балове.

Основният акцент - проверките за нарушители, употребили алкохол или наркотични вещества и качили се зад волана. Но все пак в последните години имало оптимистична тенденция.

"В последните години това, което се наблюдава, е, че самите абитуриенти предпочитат да бъдат пътници и някой друг да управлява превозните средства. "Под всякаква форма атракции си създават", каза Мария Ботева, говорител на "Пътна полиция" на пресконференция в столицата, имайки предвид използването на нестандартни превозни средства.

"Основните наказания в административните граници са глоба, лишаване на право на управление на МПС и лишаване от контролни точки. По отношение на случаите, при които има престъпление - това е над 1,2 промила концентрация в кръвта и всякаква употреба на наркотични вещества и техните аналози", добави тя.

Най-честите нарушения, освен шофирането в нетрезво състояние - неслагане на предпазни колани и опасно поведение в автомобила - показване през прозорците и шибидаха, посочи още Ботева. За подобни нарушения се налага глоба от 50 лева.

Ще се правят още и масови проверки на автобуси и микробуси поради очакваната вълна от организирани пътувания на випускници.

Засилен ще бъде и контролът пред заведенията, където ще се провеждат баловете. "Статистиката показва, че на 24 май 30 училища са заявили, че тогава им е организирания бал, в 18 заведения на територията на София", влезе в конкретика за статистиката в столичния град Венцислав Велинов от "Охранителна полиция".

Освен 24 май, други натоварени дати със празнувания са 25, 26, 27 и 28 май, когато също ще има концентрация на полицейско присъствие.

Абитуриенти останаха без шофьорски книжки след дрифтене

Абитуриенти останаха без шофьорски книжки след дрифтене

Младежите са глобени и с по 3000 лева