Само половина заведения ще се възползват от 9% ДДС за ресторантьорския бранш, което влиза в сила от утре.

От бранша смятат, че антикризисната мярка не е изпълнена така, както бе замислена, и продължават преговорите с властта, съобщи БНР.

Собствениците на заведенията смятат, че мярката решава проблемите едва на половината от тях и не засяга пълния асортимент, предлаган в менюто.

Тази мярка трябва да спаси целия бранш, а когато целия бранш не може да се възползва от нея, тогава това не е антикризисна мярка. Това каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Заведенията настояват да се намали ДДС-то и за доставките на храна

Заведенията настояват да се намали ДДС-то и за доставките на храна

Минималният осигурителен праг се повишил от 610 на 800 лв. в бранша

Ние предложихме увеличаване на минималната работна заплата на 800 лева в нашия бранш. Тя се вдига за всички, а не всички могат да я ползват, което от антикризисна мярка отиваме вече към много неясноти, които трябва да изгладим, допълни той.

Реално, спирайки доставките по домовете, оставяйки ги с високото ДДС има опасност тук бизнесът да спре да доставя храна вкъщи, поясни още Алибегов.

Припомняме, че на 11 и 12 май 2020 г. се проведе среща между представители на ресторантьорския бранш и министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

На срещата беше постигната договорка за незабавна помощ от страна на правителството, която се изразява в намаляване на ставката на ДДС на 9% за сектора.