Безвъзмездна помощ от 10 млн. EUR по проекта Създаване на Фонд за гарантиране на креди ще получи България от германската банка KfW, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от ipo.bg.

Проектодоговорите за финансирането между страната ни и KfW се очаква да бъдат одобрени утре на редовното заседание на кабинета.

Целта на средствата, които ще бъдат управлявани от германската насърчителна банка, е да се обезпечат заемите за рефинансиране, отпускани от международни търговски банки на български търговски банки и лизингови компании.

Ще бъдат обезпечавани и заеми, предоставяни от български банки на наши микро-финансови институции за инвестиции на малки и средни предприятия.

Сключването на договорите ще насърчи развитието на малките и средни предприятия в страната.

Гаранциите ще се издават за срок от 4 години и ще обезпечават до 75% от риска на контрагента по отношение на местните банки и лизингови компании и 90% на микро финансовите институции.

Фондът ще покрива 75% от съществуващия риск на трансфера и риска на конвертируемост за институциите, чието рефинансиране е осигурено от международни търговски банки.

Предвижда се фондът за гарантиране на кредити да действа до 2012 г.