Ден след като Народното събрание одобри споразумението с Полша за ремонт на родните МиГ-29, военният министър Николай Ненчев обяви пред Нова телевизия, че от декември започваме разговори с полската страна и за модернизация на самолетите ни. Те трябва да се модернизират, за да отговарят на стандартите на НАТО – иначе рискуваме, ако стане нещо, да не бъдат разпознати  като съюзнически самолети, изтъкна военният министър.

При противоречивите реакции в парламента за споразумението, министърът подчерта и днес, че с него се дава шанс на българската авиация. Ненчев е убеден, че споразумението е и финансово изгодно за България.

Министърът не можа да каже дали е имало корупционни практики при поддържането на МИГ-овете преди, тъй като това било работа на прокуратурата. От както почнаха разговорите за това, аз съм говорил само истината и съм работил в полза на държавата, гарантира обаче той.

По думите му това са военни договори, свързани не  само с нашата нацонална сигурност, затова Министерството на отбраната е дало максималната допустима информация по темата.

В началото на декември продължаваме разговорите с Полша за модернизация на МИГ-овете, за да отговарят на стандартите на НАТО. Тя вероятно ще се извърши у нас, което значи нови работни места, доволен е Ненчев. Той гарантира, че имаме всички уверения, че Полша може да извършва поддръжката на нашите военни самолети.

От думите на министъра стана ясно, че следим с особено безпокойство случилото се между Турция и Русия със сваления руски изтребител. "Напрежението трябва да спадне, да се намери решение, което да направи и двете страни доволни. Към този момент няма пряка заплаха за националната ни сигурност", смята Ненчев.

Военният министър заяви, че в последните дни не е нарушавано въздушното пространство на България. Кога за последно обаче това се е случило, Ненчев отказа да каже.

"На този етап, ако се наложи, можем да пратим до 1000 военни на границата. За момента се справяме много добре. Напрежението в Сирия обаче расте, имаме очаквания, но и готовност, за засилване на  миграционния поток", засегна той и актуалната тема за безопасността ни в условията на сирийския конфликт.

Ненчев  предложил на МВР специалисти арабисти да оказват съдействие за проверките дали искащите бежански статут не са обвързани с Ислямска държава, но обяви, че и самият той се замислял тъй като сред последните нелегални нямало сирийци.

Запитан дали наистина планира да смени началника на Щаба на отбраната, Николай Ненчев каза, че това било дълга процедура. Припомняме, в петък вестник "Труд" обяви че военният министър е решил да смени шефа на отбраната вицеадмирал Румен Николов, защото... не му се подчинявал.