Повече от 300 ученици и студенти от клубовете „Съхрани българското" в цялата страна пристигнаха във Велико Търново за Националния младежки патриотичен събор, посветен на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България.

Участниците в събора "изпратиха" послание за бъдещите поколения в символична капсула на времето, съобщава БНР.

"Не сме забравили пътеките на историята, но разбираме, че днес живеем в нов свят. Вярваме, че и вие ще откриете смисъла на своя път, за да се съхрани българското", пише в посланието.

То бе поставено в месингова капсула, заедно с пръст от старите столици Плиска и Преслав, и зазидано в оградата на историческата църква "Свети Димитър".

Националният младежки патриотичен събор "Съхрани българското" във Велико Търново е под патронажа на президента Георги Първанов.

След срещата с президента Първанов ще бъде открита изложбата "Места на паметта. Държавата, градът и ние". След това младежите ще посетят историческите забележителности на Велико Търново. Вечерта те ще наблюдават спектакъла "Звук и светлина" на площад "Цар Иван-Асен II" пред Царевец.

Утре младежите ще се включат в общонационалните чествания по повод годишнината от Независимостта.

Старата българска столица Велико Търново, където на 22 септември 1908 г. е обявена независимостта на България, очаква гости от цялата страна и от чужбина.

Градът е празнично украсен, като украсата се опитва да се доближи до облика на града преди 100 години.