Посланикът на Гърция у нас Григориос Василоконстандакис е уверил, че гръцките фермери няма да правят блокада на границата поне засега. Това оповести народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която е председател на Групата за приятелство България-Гърция в 43-то Народно събрание.

Тя се срещна в парламента с Василоконстандакис. В срещата участваха и народните представители от ГЕРБ Димитър Танев и Нели Петрова.

Съвсем очаквано, сред приоритетните въпроси беше очакваната блокада на българо-гръцката граница при ГКПП-Кулата.

"Посланик Василоконстандакис ни увери, че гръцкото правителство води сериозен диалог с фермерите за разрешаване на техните проблеми и към този момент не се очаква блокиране на границата", заяви Савеклиева.

По думите й, той е подчертал, че ако гръцките земеделците предприемат някакви протестни действия, те ще засегнат вътрешността на страната им.

В същото време вътрешният министър Румяна Бъчварова посети ГКПП-Кулата, за да се запознае с мерките, които могат да се предприемат - в случай, че гръцките фермери все пак осъществят решението си да блокират границата.

Тя е отишла на терен заедно с директорите на "Гранична полиция" и "Национална полиция", съобщиха от МВР.

Те са извършили оглед на трасето и обсъдили с ръководството на ГКПП-Кулата плановете за организация на движението и преминаването, които ще се въведат при една евентуална барикада.

МВР поддържа постоянен контакт с гръцките власти, за да има изпреварваща информация за евентуални протестни действия, увериха от министерството.

По-късно Румяна Бъчварова коментира евентуалните блокади и по време на посещението си в Благоевград. Тя посочи, че заедно с министрите на външните работи и на транспорта, са в контакт със своите колеги за предотвратяване на евентуални проблеми. Бъчварова се надява да не се стига до аналогична на миналата година тежка ситуация.

Тя допълни, че ако има информация за предприемане на такива действия, "Национална полиция" е подготвила среща с техния шеф на полицията.