Посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда посети кмета на община Бургас Димитър Николов, съобщи Бургас инфо.

Двамата са обсъдили предстоящите инфраструктурни промени и подобрения в пристанище Бургас.

Посланик Такеда е предложил помощта и опита на Япония за изграждането на нов контейнерен терминал. Той смята, че има възможност при реализацията на проекта да се предвиди и изграждането на предприятия за междинна обработка на части за автомобилостроенето и електрониката, произвеждани от японски фирми.

Според посланика Такеда е дошло подходящото време двустранните отношения да се развиват активно не само на държавно ниво, но и на ниво частен сектор.

Бизнесът от Страната на изгряващото слънце доскоро поддържаше доста високотехнологични производства в Европа, но заради по-голямата рентабилност много от тях се изнасят към Китай.

Съществуват перспективи голяма част от стокооборота на Япония да влиза в Европа през Бургас, обяснява посланик Такеда.

Димитър Николов е представил на японския си гост проекта за урбанизиране на част от площта на Бургаското пристанище, където ще се обособят нови зони за бизнес и почивка, пасажерски терминал и аквариум.

Сред основните теми на срещата е била и темата за туризма. По думите на посланик Такеда, тази година ще има отлив на японските туристи, желаещи да посетят България.

Основна причина за това е фактът, че в Япония не се знае достатъчно за нашите туристически забележителности. Друга причина е агресивната информационна кампания, която други европейски държави провеждат там.

Всяка година в Япония се прави специализирана туристическа борса. На срещата е станало ясно, че тази година България за първи път ще участва в борсата с щанд.

Културният обмен също ще бъде акцент в отношенията ни, информира кметът Николов. От своя страна посланик Такеда допълва, че 350 ученици в София изучават японски език.

През 2009 г. се навършват 90 години от установяването на официални отношения между България и Япония и 50 години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни.