COVID-19 срещу постковид или това ли ще бъде новата голяма пандемия? В близките две години темата за коронавирус остава номер 1 в световен план. Освен здравни дилеми COVID-19 стана главен герой и в разказите за спекулативни истории, които предизвикаха обществено объркване в част от обществото, затова дали съществува такъв вирус, както и дали е добре човек да се ваксинира.

Тема свързана с развитието на вируса у нас коментира д-р Борислав Филчев, началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение". Според него над 90% от заболелите в момента не са ваксинирани. Виждаме сега значителният брой диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитие на пандемията. Филчев споделя, че се е появило едно ново състояние - постковиден синдром, който той очаква да бъде проблем в бъдеще. Той обясни, че повод за това негово притеснение е, че синдромът засяга различните системи на организма, а и продължава месеци след преболедуването. Така че той очаква задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта, по-сериозното й протичане и всичко това е свързано с ниския брой ваксинирани в нашата страна.

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Нито загрижеността за здравето ни, нито недоволството заради тегнещата заплаха от нови ограничения могат да ни накарат да се отправим доброволно към ваксинационните пунктове

Същевременно не малко хора, страдащи от различни заболявания, изразиха своето притеснение срещу ваксинирането. В тази връзка Филчев обясни, че ваксинирането е особено важно за хората от рисковите групи, тези с придружаващи заболявания (диабет, сърдечно съдови заболявания, онкологични, хронични белодробни заболявания и др.), при които инфекцията с коронавирус би протекла по-тежко и с повече усложнения. Той поясни, че всеки може да се обърне към личния си лекар или към лекуващия го специалист и там ще получи най-компетентния съвет и мнение за това.

По темата за обществените нагласи и дали COVD-19 се е превърнал в "новото нормално", Филчев заяви своите опасения, като сподели, че според него обществото ще трябва да свикне и да намери начин да живее с този вирус. "Промените, които настъпват при репликацията му, появата на нови варианти на вируса, промяната в оплакванията при различните варианти, промяната в хода на протичане на заболяването и обхващането на нови групи от заболели, ме кара да мисля, че скоро няма да се лишим от присъствието му и наистина трябва да намерим начин да живеем с този вирус без излишна паника, но с разум и дисциплина".

Интервюто с д-р Борислав Филчев е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.