От Асоциацията за защита на потребителите настояват народните представители и правителството да вкарат в Закона за мерките при извънредно положение спиране на дейността на фирмите за събиране на вземания, т. нар. колекторски фирми. Те настояват да бъдат отложени плащанията на вноски към тях без лихви до 1 юли 2020 г. , както към фирми и бързи кредити.

По информация на Асоциацията за защита на потребителите става ясно, че над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки.

От Асоциацията заявяват, че може да се стигне до ескалиране на общественото напрежение като дават пример за инцидента в град Царево, който е бил провокиран от парични задължения към бързи кредити. Там десетки роми от махалата в града са нападнали офис на фирма за бързи кредити.

Полицаи са арестували служители на колекторска фирма, които в 21:00 ч. са влезли в махалата. Това е и доказателство, че дейността на тези компании сега нагнетява допълнително напрежение в обществото, която може да доведе до негативни последици, добавят от организацията.