Цените на всички хранителни стоки, плодовете и зеленчуците, с изключение на рибата и месните произведения, са били по-ниски през ноември в сравнение със същия месец на миналата година.

Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БиТиВи.

Годишният ръст на цената на кренвиршите е 5,1 на сто, на малотрайните колбаси 3,7 на сто, а на скумрията - 0,6 на сто.

Цената на олиото намалява с 28%, а на брашното - с 14,1 на сто. Спрямо същия месец на миналата година цената на кравето сирене е с 16,4 на сто по-ниска, а на кашкавал "Витоша" - с 8,1 на сто.

Около 13-15 на сто е годишното намаление на цената на фасула, ориза и пилетата, а поевтиняването на захарта, лещата и шпековия салам е около 6%.

Понижението на цената с между 10 и 20 на сто има при ябълките, гроздето, мандарините, портокалите и бананите. Цените и на всички зеленчуци през ноември спрямо същия месец на миналата година са по-ниски.

С около 26 на сто по-евтини са оранжерийните домати, чушките с 12,2 на сто, чесънът и на оранжерийните краставици - 4 процента, на картофите и червеният пипер - към 2 процента.
    
През ноември спрямо октомври тази година с 8 на сто се повишава цената на скумрията и с 3,3 на сто - цената на малотрайните колбаси.

Леко е поскъпването на кренвиршите, лещата, кашкавал "Витоша" и каймата. Незначително увеличение от 0,6 на сто е регистрирано при олиото.  

Има и лек спад с около 2 на сто на цените на кравето сирене, на пилешкото месо и на шпековия салам. Цената на ориза през ноември е с 1,3 на сто по-ниска в сравнение с октомври.

Лек спад с около 0,7-0,8 на сто е регистриран при цените на захарта и на фасула. Без промяна остават цените на брашното и на яйцата.