Стандартът за издръжка в домове за деца, лишени от родителски грижи, ще се увеличи с 50% от 1 юли.

Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, цитирана от правителствената информационна служба.

На днешното си заседание правителството прие Национална програма за закрила на детето, което е в изпълнение на Националната стратегия за детето 2008-2018 г.

Акцентите в Национална програма се поставят върху подобряване на стандарта на живот на децата, тяхното образование, създаването на по-добра обществена среда за закрила на децата от различни форми на насилие и дискриминация.

Сред приоритетите е и подобряване на информираността на децата относно техните права.

В началото на годината стандартите за издръжка в домовете за деца с увреждания бяха увеличени с 20%, припомни министър Масларова и допълни, че в края на февруари правителството отпусна допълнително 8 млн. лв. за реформиране на 6 дома, които имат предписание да бъдат или закрити, или реформирани.

5 от тях са за деца, лишени от родителска грижа и 1 за деца с увреждания. Подобна стъпка се предвижда да бъде предприета и в началото на следващата година, заяви министърът.

Националната програма обхваща още и системата на образованието, на здравеопазването, спорта и регионалното развитие, подчерта Министър Масларова.

Масларова добави още, че по разпореждане на премиера Сергей Станишев до 20 май всички министри ще предоставят информация за наличието на достъпна среда в съответните структури в страната. Очаква се до края на ноември всички сгради да станат достъпни.