Край Стара Загора са запали гората над стрелбището до стадион "Берое", по посоката към Дъбрава.

Сили на пожарната, жандармерията и вертолети заминават за Стара Загора, съобщи Инфорадио. Обявено е бедствено положение.

Поискана е помощ за въздушно гасене от Русия и ЕК.

От полицията и общината умоляват гражданите с лопати, мотики и ръчни резачки за дърва да се включат като доброволци в гасенето на пожара, тъй като целият състав на местната противопожарната служба е зает с гасенето на пожара край село Дълбоки.

Целият град е в облаци и мирише на пушек. Огънят е тръгнал над ромския квартал Лозенец и е обхванал голям горски масив, съобщава Икономическия портал на регион Стара Загора.

Горят десетки декари иглолистна гора, но няма опасност за населените места, въпреки, че потенциално застрашен е парк "Аязмото".

Пожарът е умишлен и е запален от няколко места, съобщава инспектор Злати Дрянов от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението.

В същото време потушаването на огнената стихия е силно затруднено заради труднодостъпната местност.
Освен това, второ денонощие всички сили са насочени към гасенето на пожара край с. Дълбоки, който се е разпрострял на площ между 20 и 30 квадратни километра и е изпепелил стотици декари бор. Т
рудност създава и липсата на вода в града заради планов ремонт на тръбопровод.

Областният управител Мария Нейкова е поискала с писмо помощ от Генералния щаб на Българската армия, съобщи радио Стара Загора.


сн. Икономически портал на регион Стара Загора

От пресцентъра на МО съобщиха, че около 160 военнослужещи и 18 единици техника участват към момента в потушаването на пожари в районите на село Лозарево, Карнобатско, село Дълбоки, местността „Аязмото", Старозагорска област и кв. „Лозенец" в Стара Загора.

По искане на областният управител на Хасково Райна Йовчева 45 военнослужещи, една пожарна, два АПС-14 и 4 транспортни коли са в готовност да окажат помощ за потушаване на пожари.