Пожарът в землището на село Бориславци в област Хасково се разраства.

Първоначално огънят е засегнал земеделски земи, като впоследствие преминава в горските територии. До момента са засегнати 8000 дка площ, сред които в 2663 декара широколистни и частично иглолистни гори.  Това съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев, цитиран от "Фокус". 

Сигналът за възникналия пожар е подаден днес към 11.35 часа. Огънят е обхванал първоначално площ около 2000 дка сухи треви, пасища, лесонепригодни площи, стърнища и широколистна гора между селата Бориславци и Малки воден.

В момента на терен са 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското. Към мястото пътуват пожарни екипи от Пазарджик и София.

В гасенето се включва и хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза „Крумово”.

Хеликоптерът е с 4 души екипаж, излетял е от авиобазата в 17,10 часа, като ще започне незабавно действия по погасяването на огъня от въздуха.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов към мястото на възникналия пожар пътува директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той ще следи отблизо ситуацията.

За последните три дни това е поредното участие на летателна техника от 24-та авиобаза Крумово в гасенето на пожари. В петък и събота хеликоптери Ми-17 участваха в потушаването на огъня край ардинското село Светулка, където горя голям горски пожар в труднодостъпна и пресечена местност, което затрудняваше изключително много гасенето на огъня.

Голям пожар се разпрострял върху стотици декари близо до Благоевград и създаде опасност за две села – Бучино и Българчево, но вече е напълно потушен. Това е заявил Георги Пармаков, директор на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от "Фокус". 

Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, стърнища, както и лозя и пчелини. Огънят е тръгнал от сметището, което се намира между двете села, около 16:20 часа.

Два екипа огнеборци са гасили пламъците над самото сметище, след като минаха през бариерата, където входът е забранен. А един екип се опитва да спре огъня, който върви към село Бучино. Там има опасност, тъй като на 2 км. западно минава транзитният газопровод за Гърция.

Другото огнище прехвърлило дерето и пълзи към село Българчево, където има много лозови насаждения.

 

Друг горски пожар е възникнал в землището на село Кантарджиево, в териториалния обхват на ДГС-Варна. Пожарът е засегнал 250 иголистни и широколистни гори.

Екипи от горски служители на РДГ, ДГС и пожарната се борят за овладявянето на огъня и във Варненска област.

Горска площ е засегната и на територия на ДГС-Костенец – 60 дка горска територия. Пожарът е потушен. Потушени са пожарите на територията на ДГС-Пирдоп и ДГС-Доспат в землището на село Барутин.