Изясниха причините за пожара в центъра на София, в който пострада четиричленно семейство.

Пожарът в София тръгнал от съседно жилище, а паниката на пострадалите е усложнила ситуацията, смятат огнеборците.

Пожарът на столичната улица "Самуил", при който загина един човек, а други трима бяха ранени, е тръгнал от помещение в съседно жилище. Това съобщават пожарникарите, които първи са пристигнали на мястото на инцидента, цитирани от БТВ.

Според тях трагедията се е разиграла заради паниката, в която са изпаднали жертвите. Ситуацията е била усложнена допълнително заради редицата пречки, които ежедневно срещнат огнеборците.

Това разказват трима от пожарникарите, които първи влизат в горящата сграда на улица „Самуил". По тяхната скала това е един среден пожар - типичен за центъра на София.

За да загасим един такъв пожар са ни нужни от 3 до 4 минути, казва главният пожарникар Стойко Стоянов.

Няколко факта обаче усложняват ситуацията на улица „Самуил". Първият е паниката на пострадалите.

"Те са отворили входната врата, изпаднали са в паника и са се втурнали обратно. Оставили са вратата отворена въпреки, че е желязна и е влязъл дим. Ако са затворили вратата можеха да се спасят докато дойдем", обяснява главният инспектор Емил Симеонов.

Другите причини са пречките, които огнеборците срещат по пътя си.

Пример за това е островчето на улица "Пиротска" и паркираните коли, които не им позволява да влязат.

Кабелите, които им пречат да опънат стълбата, железните решетки, характерни за всички сгради в София, които спират достъпа, както и липсата на пожарни кранове допълнително затрудняват спасителния екип.

Техническата експертиза за причината за пожара все още не е готова. Ясно е обаче че пламъците тръгват от тавански помещения срещу жилището на пострадалите.

Припомняме, четиричленно семейство пострада при опита си да се спаси от пожара.

Те са скочили от шестия етаж върху покрива на съседна сграда.

Двете деца - момичета на 11 и 14 години - са откарани от пожарна линейка в „Пирогов".

Жената е била настанена във Военномедицинска академия в много тежко състояние, с опасност за живота, където по-късно е починала.