Български пожарни екипи имат готовност да окажат помощ на Кипърската гражданска отбрана.

Наземен модул от български пожарникари е в готовност да замине при необходимост за Кипър. Към момента по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС има постъпило официално искане за предоставяне само на летателна техника.

Проведен разговор с представители на Кипърската гражданска отбрана и е предложена помощта, която страната ни може да окаже.

Припомняме, Кипър официално вчера поиска помощ от Европейския съюз за овладяване на огромните пожари, бушуващи от 4 дни на острова. Продължава и евакуирането на жителите на села в региона. Спасителните операции са затруднени от тежките метеорологични условия – силен вятър и 40-градусови температури, заради което дори загасени огнища отново се разпалват.

Данните за ситуацията в северозападната част на Кипър се получават и обобщават непрекъснато в оперативния дежурен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В нашата страна обстановката до този момент е сравнително спокойна, макар и динамична, съобщават още от "Пожарна безопасност".

Българските огнеборци реагират на над 140 сигнала за произшествия на денонощие. От началото на година са потушени близо 10 хиляди пожара, при които са загинали 65 души, а други 131 са пострадали.
Непосредствено при инциденти от пожарните екипи са спасени 340 души.