Българските огнеборци отбелязват днес професионалния си празник. Те ще положат венци и цветя пред паметника на Незнайния войн.

Церемонията ще започне в 9.30 часа и на нея ще присъстват ръководствата на Министерството на вътрешните работи и на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

От 10.30 часа в двора на главната дирекция огнеборците ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. Един час по-късно в музея на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" ще се открие временна изложба на постъпило дарение от материали и архиви на о.р.ген.-майор Димо Димов.

Традиционно с професионалния празник на пожарникарите ще стартира и Седмицата на пожарната безопасност. Тази година тя включва мероприятия, които са насочени основно към повишаване пожарната култура на българските ученици.

На 15 септември столичните пожарникари ще направят мащабна демонстрация на техническите си средства и възможности пред НДК.

На 16 септември огнеборците ще организират открит урок по пожарна безопасност в детски комплекс "Патиланци". В заниманията ще се включат над 100 деца от предучилищна възраст. Програмата включва състезателни игри, разглеждане на пожарни автомобили и викторина с награди. Водещ на открития урок ще бъде Бате Енчо.

Седмицата на пожарната безопасност ще продължи на 17 септември от 10 часа в 119 СОУ "Академик М. Арнаудов" с провеждане на учебна евакуация, демонстрация на гасене на огън с различни видове пожарогасители и проиграване на част от състезателната дисциплина "Бойно разгръщане".

В петък, 18 септември, от 11 часа ще се открие тематична изложба "По-силни от огъня" в градинката пред Народен театър "Иван Вазов".

От 14 до 18 септември във всички Звена по пожарна безопасност ще бъдат разкрити временни приемни за граждани с открити телефони.