Противопожарните служби у нас са реагирали на около 50 000 сигнала за произшествия през годината. Това съобщи в град Бяла директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"главен комисар Николай Николов.

Сигналите за пожари са били около 34 500, а 15 000 са за аварийно-спасителни и помощни операции. Бил е спасен животът на над 500 души.

Николов подчерта, че превантивните мерки също са много важни. По негови данни по празниците са били проверени 753 обекта, като 391 от тях са болници, а останалите са хосписи, в които са настанени възрастни хора. Не са били установени тежки нарушения, които да доведат до затваряне на болници или отделения.

Николов посочи, че по празниците малко над 1700 огнеборци са на оперативно дежурство. Други 1700 служители са на домашно дежурство, като са в готовност при нужда да се притекат на помощ на колегите си.

Петима пожарникари и 15 полицаи, участвали в ликвидирането на инцидента с теч на газ от кран на цистерна от влакова композиция на 16 декември край жп гарата в град Борово, бяха отличени днес в Бяла. Те получиха колективни парични награди.