От 21 юни в Агенция „Митници" започва курс за подготовка на новопостъпили служители, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Той е в изпълнение на политиката на осигуряване на развитието на потенциала и професионализма на митническите служители, поддържане на високо ниво на квалификацията.

Новото в тази политика е изричното изискване всички новопостъпващи служители да преминават през тест за интелигентност и тест за лоялност към институцията.

С тези тестове ще се оценява ценностната структура, водещата мотивационна ориентация, интелектуалните способности, нагласите за лоялност към организацията, склонността към незаконни действия, емоционалната интелигентност, лидерските умения и др.

За да се гарантира пълна прозрачност и равнопоставеност на кандидатите тестовете са на електронен носител.

Ще се проведат два курса с по 30 участника, като в тях ще бъдат включени и служители, които са преминали през тестовете, но не са обучавани в специфичната митническа материя.

Предвидено е и обучение и тестове за ниво на професионалната подготовка, а всички служители от началник на отдел нагоре ще преминават през тест за лидерски умения.