Правителството одобри 2 млн. лв. за нов български образователен и културен център в Будапеща, съобщи Министерски съвет. В бъдещия модерен център с обща площ от 3709 кв. м. ще бъдат настанени функциониращите към БРП българско училище и детска градина, Българският културен, информационен и документационен център, Института за изследване на българите, Българският театър "Малко театро", Българската галерия "Б44", офисите на Дружество за народни танци "Янтра" и Българското младежко дружество.

Центърът ще е в непосредствена близост до сградите на БРП, Дружеството на българите в Унгария и Българската църква в Будапеща, които са основни стълбове за съхраняване на българския дух на общността ни в Унгария.

Ромите от "Столипиново" учат български в нов образователен център

Ромите от "Столипиново" учат български в нов образователен център

Медици ще ги преглеждат безплатно и в нов здравен център

Средствата в размер на 2 милиона лева са допълнение към отпуснатата от унгарската държава финансова помощ от близо 7,2 милиона евро за строителството на новия център, като признание за дейността на българите в Унгария, за съхраняването на тяхната култура и като залог за укрепването на тяхната общност. Проектът е една от най-големите инвестиции сред националните малцинства в Унгария и ще допринесе за укрепването на българо-унгарското приятелство, за повишаване на авторитета и подкрепата за българската общност.