Министерският съвет (МС) предлага на Народното събрание да ратифицира "Споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция относно осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация", съобщават от правителствената информационна служба.

Споразумяхме се с Гърция за поддръжка на тяхно формирование за морска патрулна авиация

Споразумяхме се с Гърция за поддръжка на тяхно формирование за морска патрулна авиация

Целта е повишаване възпиращия потенциал на НАТО в Черно море

Мисиите на морската патрулна авиация в региона на Черно море са част от мерките за адаптирано предно присъствие на Алианса, приети на Среща на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. с цел повишаване на ангажираността и приноса към възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса в Черноморския регион.

Българската страна ще предоставя обслужване на въздушното движение за изпълнението на задачи от морската патрулна авиация на Гърция и ще осигурява поддръжка на самолета и летателните екипажи на гръцките ВВС на българско военно летище.

Русия се оттегли от ключов договор

Русия се оттегли от ключов договор

Кремъл къса с Договора за открито небе

Правителството прие и решение за изпълнение на ангажиментите на страната ни при постъпване на искане за инспекция, посещение за оценка и наблюдателен полет по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, Виенския документ от 2011 г. по мерките за укрепване на доверието и сигурността в Европа и Договора за установяване на режима "Открито небе". С решението на МС се определят държавните институции, които имат отношение към организацията на изпълнението на задълженията и реализирането на правата на България по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, Договора за установяване на режима "Открито небе" и Виенския документ от 2011 г. по мерките за укрепване на доверието и сигурността в Европа и допълващите го двустранни споразумения, както и обхвата на техните ангажименти.

Шести флот на САЩ изпрати команден кораб в Черно море за операции с НАТО

Шести флот на САЩ изпрати команден кораб в Черно море за операции с НАТО

Флагманът на Шести флот на САЩ Mount Whitney

Министерският съвет също така прие решение да предложи на Народното събрание да ратифицира Второ изменение на Меморандума за разбирателство (MoU) между министерствата на отбраната на България, Естония, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словения и Финландия, правителствата на Унгария, Румъния и Швеция и Департамента по отбрана на САЩ относно способности за стратегически въздушни превози.

Меморандумът е подписан от упълномощен български представител на 7 май 2008 г. Той урежда придобиването, използването и поддържането на способности за стратегически въздушни превози - самолети С-17 съвестно от дванадесет държави членки на НАТО и държави по Инициативата "Партньорство за мир".