Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) вече е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда".

Това е станало в последния момент понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си, каза адвокат Даниела Михайлова от организацията "Равни възможности", цитирана от БНР. Припомняме, нейното питане до Европейския съд по правата на човека спря бутането на незаконните къщи в Гърмен.

ЕК скастри българските власти, събарящи цигански постройки без осигурен подслон
Още...

Вчера във варненската махала "Максуда" бяха съборени 46 незаконни постройки, 12 такива останаха за събаряне през следващата седмица. След разрушаването им част от циганите, които ги обитаваха, бяха настанени в общинския дом за временно настаняване във Варна.

Други обаче отказаха да се приютят там и си направиха биваци на мястото на разрушените им къщи.

Вчера през деня в "Максуда" имаше представители и на общинската администрация, ромски медиатори, представители на Червен кръст, жандармерия, лекарски екип и линейка. Властите са категорични, че действията им са напълно законни. Още вчера председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев прогнозира, че кметът Христов вероятно ще бъде осъден.

От организацията "Равни възможности" на 19 август са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради бутането на незаконните постройки.

Михайлова обясни, че администрацията във Варна и в район "Младост" не е предоставила  информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в "Максуда", включително и засегнатите хора не са знаели.

Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен", коментира адвокат Михайлова.

От организацията са били уведомени от ЕСПЧ, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в съда случая.

Единият въпрос е за специалните действия, които са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите. Другият въпрос е дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители.