От Асоциацията на заложните къщи вече изготвят черен списък на клиенти, заложили крадени вещи. Това съобщи Александър Александров от организацията.

Той  бе категоричен, че твърдението, че заложните къщи предлагат предимно крадени вещи е мит.

Ние сътрудничим с органите на МВР, обясни Александров. Ако органите на реда конфискуват заложен предмет, заложната къща губи пари, добави той.

Александров обясни, че за да се „ловят" недобронамерени залогодатели, служителите на заложните къщи преминават през специално обучение, за да могат да изготвят психопрофил на клиентите. Освен това не се осъществяват сделки с лица под 18 години.

Искаме да изчистим името си, посочи Александър Александров.

В тази връзка Станислав Тодоров, главен секретар на Асоциацията на заложните къщи, призова за съдействието на премиера Бойко Борисов. По думите му държавата трябва  да помогне да се регламентира дейността в заложните къщи, да се изчисти името на хората, работещи там и да се санкционират измамниците.

Ние сме като едно мини правителство, само че в нашия бранш, коментира Станислав Тодоров.

Ние виреем в една наистина много неприятна ситуация, каза  още той и уточни, че честните лихвари страдат заради некоректните.

От Асоциацията на заложните къщи са категорични, че пазарът определя лихвата, с която се облагат заложените предмети. Важното е да се разбере разликата между лихва и такса, изтъкна Александров.

Той добави, че в момента лихвата се замества от такса.

3% лихва е популистка идея и дава възможност за пране на пари. Лихвата не е облагаема по ДДС, а таксата е облагаема по ДДС, каза Александров.

Освен това таксите покриват разходите на заложните къщи, включително и наем на помещението.

Наредбата за заложните къщи налага да се вземат лихва, но разрешава вземане на такса. От Асоциацията на заложните къщи са категорични, че ще вземат 3% лихва и 7% такса.

Няма неправда, не е открита вратичка в наредбата, тя самата разрешава вземането на такси, поясниха от там.

От Асоциацията добавиха, че в Германия лихвата е ограничена на 3%, таксите достигат до 20%, но там се залагат основно автомобили, а не както е практиката у нас - мобилни телефони или дребни домакински уреди.

По време на срещата стана още ясно, че голяма част от клиентите на заложните къщи са от малцинствата.

 В ромските махали например действат незаконни лихвари, които взимат лични карти на необразованите роми и ги изнудват.