Охрана на Ахмед Доган е нападнала екип на телевизия СКАТ, докато е изпълнявал служебните си задължения, сигнализират от медията, цитирани от "БургасИнфо".

„Над оператора Светлан Атанасов бе приложено насилие, а камерата му - счупена от гардовете. Биячите не са се представили, но са изпълнявали разпореждане на лидера на ДПС". Това е казал за „БургасИнфо" програмния директор на телевизията Стоян Иванов.

Созополската полиция, повикана за инцидента, установява, че нападателите всъщност са служители на Националната служба за охрана (НСО), които драстично са превишили правата си.

Те са нападнали телевизионния екип на улицата, независимо че той се е легитимирал.
Преди инцидента репортерите не са направили дори и опит да влязат в самото заведение, според думите на програмния шеф на кабелната телевизия.

По-късно от медията уточняват, че първоначално журналистите не са знаели за присъствието на Доган в близкото заведение.

До момента от полицията не са излезли с официална информация по случая.

Междувременно „Атака" излезе с декларация по случая, изпратена до медиите.

В нея председателят на партията Волен Сидеров заявява, че „подобни изстъпления са грубо посегателство върху свободата на словото."

Той допълва още, че „извършеното противозаконно нападение над представители на медиите се утежнява допълнително от факта, че за тормоз се използват държавните структури на Националната служба за охрана."

От „Атака" използват случая, за да напомнят друг подобен инцидент, при който Ахмед Доган е използвал НСО по време на кампанията за евроизборите миналата година.

Тогава репортерка на СКАТ беше ритана и принудително изгонена от митинг на ДПС в Руен, на който са присъствали Ахмед Доган и Емел Етем.

„Поведението на Доган показва изключителна наглост и чувство за безнаказаност и уронва престижа на България пред партньорите от Европейския съюз," категоричен е Сидеров.

„Атака" възнамерява да обсъди случая с министъра на вътрешните работи, президента и министър-председателя, както и да изиска представителя на НСО да бъде идентифициран и съден.

Сред исканията на партията са още охраната на НСО, предоставена на Ахмед Доган, да бъде изтеглена, както и създаването на анкетна парламентарна комисия, която да разследва дейността на НСО.

Парламентарната група на "Атака" възнамерява да инициира и проектозакон относно дейността на НСО, която в момента е нерегламентирана, се казва още в декларацията.