Стратегията на НАТО в Афганистан е правилна и държавите трябва да увеличат приноса си към операция ИСАФ.

Около това се обединиха министрите на отбраната от страните-членки на НАТО по време на неформалната среща в Севиля, в която участват министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, информира пресцентърът на Министерството на отбраната.

Почти всички министри заявиха намерения държавите им или да увеличат, или да запазят значителното си участие в ИСАФ.

Приносът на България към операцията през тази година ще е в няколко направления, подчерта по време на срещата министър Близнаков.

Подготвяме и след решение на правителството ще изпратим механизирана рота до 120 души в Кабул и офицери в щаба на операцията. За първи път наши военни специалисти ще участват в провинциален екип за възстановяване в Пол-е-Кумри под ръководството на Унгария.

Даряваме въоръжение и боеприпаси на Афганистанската армия за над 6 млн. евро. Обсъждаме възможностите да обучаваме у нас афганистански военнослужещи.

Има и допълнителни опции, които в момента внимателно анализираме, каза министър Близнаков. Това са, например, да изградим провинциален тим за възстановяване в Южен Афганистан или да изпратим рота, която да охранява вътрешния периметър на летището в Кандахар.

Той допълни, че към момента охраната на летището е по-вероятен и по-приемлив вариант за българската страна.

В момента в операция ИСАФ участват над 30 000 души от 37 страни. България има в Афганистан 82 военнослужещи - механизиран взвод, медицински екипи, отделение военна полиция, щабни офицери.

КФОР ще остане гарант за сигурността на Косово както по време на преговорите за статута на областта, така и след решаването на този проблем, стана ясно на срещата. Министрите подкрепиха усилията на екипа на Марти Ахтисаари и подчертаха, че доброто взаимодействие между НАТО, ЕС и ООН е изключително важно за постигане на дългосрочна стабилност в Косово.

Към днешна дата в КФОР участват около 16 000 военнослужещи от 35 държави, а от 2000 година насам България има в Косово инженерен взвод и щабни офицери. Сега там са 39 наши военнослужещи.

Акцент в дискусиите на срещата в Севиля бяха и развитието на военните способности на Алианса, включително Силите за отговор на НАТО. Българското участие в Силите за отговор в момента е с взвод за радиационно и химическо разузнаване, а от юли 2007 до юли 2008 година сме декларирали взвод за специална и санитарна обработка.