Внесоха предложение паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София да бъде преименуван, съобщава Нова телевизия. Предложението е внесено от дъщерята на президента Жельо Желев - Станка Желева. Тя внесе подписка в Столичната община и до премиера Кирил Петков с искане, докато бъде преместен, паметникът да се прекръсти на "Слава на Украйна".

Станка Желева заяви, че проблемът с паметника е на лице от много години, като подчерта множеството опити той да бъде премахнат. Тя заяви, че в момента монумента е нетърпим, най-вече заради надписа му. От какво е освободила съветската армия България, запита тя? И отговори - освободила ни е от демокрация и от политически и интелектуален елит.

Станка Желева предлага докато паметника бъде преместен да се преименува на "Слава на Украйна", както и да се смени надписа, който да гласи "Слава на украинските армия и народ, защитници на демокрацията в Европа".

Тя се надява казусът да бъде решен в най-скоро време. Станка Желева заяви, че получава подкрепа за инициативата си, но очаква и сериозна съпротива срещу идеята.

Започва процедура за демонтаж на паметника на Съветската армия в София

Започва процедура за демонтаж на паметника на Съветската армия в София

Целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка