Други две теми за български изложби ще бъдат предложени на Лувъра. Учените от БАН, които са се срещнали днес с министъра на културата Боил Банов, предлагат "Праистория" (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или "Късно Средновековие" (възход на Второто българско царство) - все знакови периода от миналото на българските земи и българската държава.

На срещата с Банов с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски са присъствали и член-кореспондент проф. Васил Николов, заместник-председател на Академията, и професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН.

Отказът от предварително подготвяната тема с работното заглавие "Изкуство и култури в България (XVI - XVIII век)" се мотивира с полученото в Министерството на културата становище от Светия синод на Българската православна църква, както и с обществения отзвук.

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и музея "Лувър" не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции.

Излагат български икони като "ислямско изкуство" в Лувъра?
Обновена

Излагат български икони като "ислямско изкуство" в Лувъра?

БАН: Това е светотатство

От МК изрично посочват, че в кореспонденция между Министерството на културата и Българската православна църква - Българска Патриаршия от месец януари т. г. е поискана благословия за изложбата и разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. Светият синод е взел решение експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. Със същата позиция излезе и ръководството на БАН по отношение на културните ценности от музеите на Академията.

Готовност да участват в изложбата са имали няколко музея - Национален археологически институт с музей при БАН, Етнографски музей при БАН, Криптата в храм-паметника Александър Невски - филиал на Националната галерия, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", регионалните исторически музеи в София и Варна.

Щом чуя думата култура...

Щом чуя думата култура...

Хайде тогава да направим един биографичен филм за Тодор Живков и Тодор Колев заедно, защото са адаши, предлага Сула, въпреки че и това може да се използва политически