До края на седмицата ще бъдат изготвени предложенията за промени в Закона за МВР, които предвиждат структурни и организационни изменения.

Това съобщи председателят на парламентарната група на „Коалиция за България" Ангел Найденов и допълни, че идеята е в началото на следващата седмица предложенията да бъдат внесени в парламента от група депутати.

Утре министърът на вътрешните работи ще проведе среща с членовете на парламентарната вътрешна комисия и представители на трите парламентарни групи, на която ще бъдат обсъждани промените в Закона за МВР, каза още Найденов.

Той посочи, че се предвижда намаляване на броя на управленските нива, засилване на възможностите за контрол, повишаване капацитета на звеното за вътрешна сигурност, което се предвижда да бъде на пряко подчинение на министъра.

Предвижда се създаване на нови постове - заместник-секретари. Броят им подлежи на уточняване, каза още Найденов.

Той посочи още, че намеренията на вътрешния министър за промени включват и прехвърляне на част от текстовете на сегашния закон към правилника за неговото прилагане, за да има по-голяма гъвкавост и оперативност при структурните и организационни промени.

Предвижда се увеличаване на капацитета на досъдебното разследване, включително с промени в НПК. Ще бъде дадена възможност за разследване и от страна на служители на МВР без юридическо образование, посочи Найденов.

Намеренията са структурата на досъдебното производство да бъде в три нива - общинско, регионално и национално. Предвижда се и обособяване на ДОТИ и ДОИ в дирекция „Технически операции".

На заседанието депутатите от „Коалиция за България" са били информирани от заместник-правосъдния министър, че проектът за промени в Закона за СРС е готов, представен е за съгласуване и се чакат становищата на министерствата, за да бъде внесен.

Борбата с организираната престъпност е част от главна дирекция „Криминална полиция" по първоначални намерения, но окончателен вариант още няма.