Предотвратяването на Луковмарш, който се провеждаше в продължение на 17 години в София, е историческо събитие. Това каза заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на пресконференция, цитиран от БГНЕС.

САЩ и Израел похвалиха България за отменения Луковмарш

САЩ и Израел похвалиха България за отменения Луковмарш

Американското посолство обяви в съобщение, че оценява усилията на българското правителство да се противопостави на т.нар. Луковмарш и да гарантира общественото спокойствие

Той поясни, че да не видим по улиците на столицата "маршируващи с факли хора, облечени в униформи, силно наподобяващи тези от времето на националсоциалистическия режим", е в резултат на усилията на правителството, местната власт, полицията, Организацията на евреите в България Шалом и на цялата будна българска общност.

Георгиев също го определи като голям напредък и инвестиция в бъдещето, че вчера не бяха допуснати да шестват радикализмът, крайностите, антисемитизмът, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията.

МВнР приветства забраната на Луковмарш

МВнР приветства забраната на Луковмарш

Призовават младите хора повече да не участват в такива събития…

"Инвестиция по пътя на това да можем да отличим грозното от цивилизованото, доброто от злото, от това да изградим една имунна система, която по никакъв начин да не толерира и тогава, когато разпознае подобни радикални елементи да ги атакува и унищожава", заяви заместник-министърът.

По думите му трябва да се пресичат и евентуални последващи опити "на тези същите радикали да опитат да видоизменят марша и да го трансформират в някаква друга форма".

Засилено полицейско присъствие в София заради Луковмарш

Засилено полицейско присъствие в София заради Луковмарш

Националисти са се събрали пред къщата на генерал Христо Луков на столичната улица "Тракия"

"Тук най-отговорно заявявам като национален координатор за борба с антисемитизма, че ние няма да позволим и продължаващи или други форми на провеждане на такива петнящи репутацията на нашата държава мероприятия. Те нямат място в София, те нямат място в нашето цивилизовано общество, те нямат място сред нас като наследници на хората преди 76 години, спасили 48 000 свои сънародници евреи", отбеляза още Георгиев.

Стотици срещу Луковмарш в София зоват: Без нацисти по улиците ни

Стотици срещу Луковмарш в София зоват: Без нацисти по улиците ни

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че разчита на службите и полицията да успеят да осигурят опазването на вътрешния ред при евентуално шествие на "Луковмарш"

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че нашият град се гордее с хилядолетна традиция на мъдрост и толерантност.

"Това е идеология на омразата, която се продава с черни униформи и факли и е вредна, разрушаваща, деструктивна за нашата традиция на хармония и толерантност", предупреди Чобанов.

Спряха 10 души от Германия да дойдат у нас за Луковмарш

Спряха 10 души от Германия да дойдат у нас за Луковмарш

Спецчастите решават дали да разрешат полета до София

Той обяви, че и занапред ще забраняват Луковмарш във всичките му форми.

"22 февруари ще се превърне в знаков ден в съвременната българска история. Ден, в който ние доказахме, че нашето обществото не трябва и не може да бъде толерантно към проявите на ксенофобия и на език на омразата", отбеляза Александър Оскар.

Фандъкова разчита на полицията за Луковмарш

Фандъкова разчита на полицията за Луковмарш

Всяка година със заповед се забранява провеждане на шествието