Радио Франс Интернационал - България Край на тичането по ведомства

Нарастват случаите на полицейско насилие

Да градим положителен имидж и да представяме вековната си култура в Европа с... вино

И все пак - "Нека е било, както е било, както и да е било, все е някак си било, никога не е било никога да не е било"-Теди Москов

Една позитивна новина за начало – Край на тичането по ведомства. Вкарват всички бланки за документи в Интернет, разкрива "Новинар". Граждани и фирми вече ще могат да теглят всякакви формуляри и молби за лицензи и регистрация направо от Интернет, вместо да се разкарват по различните ведомства. Там ще има и пълна информация за процедурите за издаване на разрешителни, които съществуват в страната. Документите ще бъдат качени до края на годината на официалния сайт на правителството.

А иначе – за работата на правителството и по-конкретно на МВР – Полицаи бият много, цитира "24 часа" анализ на съдиите от Софийския Военноапелативен съд. Нарастват случаите на полицейско насилие за изтръгване на самопризнания. Една от причините за насилието е желанието на униформените да демонстрират превъзходство и чувството, че са ненаказуеми.

Именно в опит за борба с подобно чувство пък тайни агенти ще дебнат подкупни магистрати. Предложение във връзка с борба с корупцията в съдебната система гласи във всяка група да има полицай, следовател и прокурор, които да не са подчинени на преките си началници, отбелязва "Новинар".

15 офицери пък щели да разследват за корупция Петканов и Борисов. Сигналите срещу вътрешния министър щели да отиват при главния секретар и обратното, допълва "Монитор". Но всъщност, така като по законите на международната журналистика, не е новина, когато куче захапе човек, новина е обратното, така и по законите на българската журналистика вече не е новина, че магистратите взимат рушвети. Новина би било обратното. За съжаление обаче за момента все още медиите не разполагат със списък на тези, които не взимат, разсъждава "Труд". Та затова – нека и 100-тина такива хора да има, да вземат да публикуват списъка. Той би се превърнал в същинска сензация, пророкува вестникът.

В България душевно болните имат по-малко права от престъпниците – и това вече за съжаление не е новина. Най-шокиращото обаче е, че те не получават дори подходящо лечение, споделя становище на Амнести интернешънъл неговият генерален секретар Ирен Кан в интервю за "24 часа". Затова, съветва тя, нека премиерът да отиде лично в един такъв дом за душевноболни и да говори с хората на място. И оттам да отправи послание към обществото за подобряване на положението.

А дали всички от по-горните предложения донякъде биха спомогнали и за разрушаването на негативния имидж, от който толкова време вече не можем да се освободим. Защото подобен негативен имидж започва да се изгражда още с четенето на приключенски романи като например “Из дебрите на Балкана” на Карл Май, разсъждава в анализ за "24 часа" Кнут Абрахам, първи секретар в посолството на Германия. А когато дивият образ се загнезди в представите после е много тежко да го изличиш. А на Запад все още битуват някои от старите представи за Балканите и за България, признава той. Затова, предлага Абрахам – нека България бъде представена по най-адекватния начин като страна с древна култура. А как може за стане това – ами с износа на вино. Защото в Германия например вярват, че там където правят вино, има култура.

А как в чужбина оценяват българската култура? Манев почетен от парижкия елит, обявява "Монитор". Артистичният и интелектуален елит на Париж се събра в прочутия арт-клуб “Ла Купол”, за да почете българския художник Никола Манев. Там той представи свои картини, рисувани по време на 40-годишната му творческа кариера, допълва вестникът.

Какво обаче можем да направим ние с многогодишните си жълти стотинки например? И най-вече какво да си купим с тях? Защото, както отбелязва "24 часа" в специалния си очерк, след 3-4 години току-виж еврото нахлуло у нас и героичният български лев кротко се спомине.

Стотинката обаче ще пребъде и то защото сме балканци. И защото българинът цепи атома и монетите на две, категоричен е вестникът. Та затова, предупреждава "24 часа", Европа трябва да знае, че реакторите ще ги дадем, но стотинката не си я даваме. А пък и - на въпроса какво можем да си купим с жълти стотинки. Ами... завод, е първият отговор, който идва на ум. След това идват национален превозвач, телеком, морски курорти. Та затова, съветва вестникът, да си запазим жълтите стотинки в обращение поне докато трае процесът на приватизация. Тоест - вечно.

Но пък, няма мръсни думи има мръсни хора, както разсъждава режисьорът Теди Москов в интервю за "24 часа". И затова хората не трябва да се обиждат прекалено. И неговото послание – поглед във времето- – Нека е било, както е било, както и да е било, все е някак си било, никога не е било никога да не е било