Около 120 наши сънародници от Украйна са заявили желание за евакуация. Откриват се три пункта за евакуация. Така премиерът Кирил Петков отговори на въпрос за това колко точно български граждани са заявили желание за евакуация от страната заради военната операция там и руските войски, които навлязоха в украинска територия.

Кирил Петков успокоява: Няма директна заплаха за България

Кирил Петков успокоява: Няма директна заплаха за България

България ще говори в един глас с партньорите на ЕС

Министърът на транспорта Николай Събев организира възможността, като българските граждани ще могат да се превозят с автобуси, има варианти за тяхното прибиране у нас и чрез полети през Полша. Едновременно с това се обследва възможността да се посрещнат, ако има нужда, и украински граждани на територията на България, уточни Петков.

Има работна група, която ще има ясен план, заяви министър-председателят.

Гражданите ще платят цената на войната

Гражданите ще платят цената на войната

Петър Витанов очаква много високи цени на петрола и газа

По информация от МВнР продължава подготовката и организацията за безпрепятствено преминаване на българските граждани в съседните на Украйна страни в югозападно направление, като е направена и организацията за разполагане на дипломатически служители от мисиите на България на ГКПП-ата, през които ще бъде осъществена евакуацията. Българските дипломати разполагат с необходимите средства за оказване на консулски услуги на евакуиращите се. Външното ни министерство продължава непрекъснатата координация с нашите партньори и съюзници, а дипломатите ни в Украйна осъществяват оперативна координация с дипломатическите представителства на държавите - членки на ЕС.