В тази размирна сутрин, в която Русия нападна Украйна, репортерът на News.bg Диляна Панайотова разговаря с евродепутата от ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Намираме се в нова ситуация. Може ли ЕС да влезе и да изпълни ролята си на миротворец?

Досега бяха направени няколко такива опити, не ЕС като нещо хомогенно, а по-скоро президентът на Франция и канцлера на Германия, които наистина се опитаха да върнат дипломацията в този конфликт. За съжаление, това не беше успешно. Не мисля, че вече дипломацията е способна да реши този конфликт, макар че ми де иска. По-скоро не съм оптимист.

Какви поуки може да си извади ЕС като общност?

Според мен е рано за поуките. Може би най-голямата алюзия, която трябва да се прави, е с навечерието на Втората световна война. Не бива да допускаме да има пълномащабна война, защото помним, че последния път, когато това се случи, костваше живота на десетки милиони хора. Вече има становище на НАТО, че няма да изпраща военни сили. Мисля, че и ЕС няма какво да изпрати. Ще има санкции и те ще бъдат икономически. Друг е въпросът доколко могат да бъдат ефективни. С голямо съжаление мога да кажа, че в тази ситуация потърпевши ще бъдат европейските граждани. Те ще платят цената на войната.

Доколко ЕС трябва да се страхува от заплахата на Русия да се готви за скъп газ?

Когато казах, че буквално ще платим цената на войната, имах предвид това. Когато основно енергоносителите идват от Русия, когато най-вероятно се очаква прекъсване на доставки за части от Европа, няма как да го избегнем. Видяхте днес какво де случи на фондовите борси. Петролът бележи ръст и стига нивата от 2014 година. Аз очаквам много висока цена на газа. Мисля, че за това нещо предупреди и Медведев. Очаквам висока цена на петрола и петролните продукти, което ще доведе до допълнителна инфлация, допълнително обедняване, допълнително създаване на редица проблеми пред европейската икономика. Знаете, че България на 80% зависи от руски природен газ, така че ние не сме в изгодна ситуация. Очаквам тежки дни за Европа.

Но знаем, че Русия също зависи от износа си, който е над 50% към ЕС. Не сме ли взаимозависими?

Не мисля. Историята със санкциите показа, че те бяха неефективни, тъй като не доведоха до тежки поражения за руската икономика. Напротив, доведоха до диверсификация. Мисля, че нещо подобно може да се случи с пазара на газа, защото има достатъчно точки по света, включително възстановяващите се азиатски пазари, където Русия може да пласира своите залежи. От тази гледна точка не зная какви икономически санкции биха били ефективни, съдейки по опита, който имаме. Със сигурност в тази фаза на конфликта най-притеснително е, че не виждам изход. Това е не просто създаване на поредния замразен конфликт на територията на бившето съветско пространство, по-скоро е ново разделение на света - такова, каквото имахме по време на Втората световна война. Тогава имахме разделение на две. За съжаление, не виждам как това може да бъде преодоляно. Честно казано, това ще бележи отношенията за поколения напред. Това е моето голямо опасение.

Как този конфликт ще се отрази на трансатлантическите отношение, които бяха позастинали по времето на Тръмп? Възможно ли е сега те да бъдат заздравени и да получат нов тласък?

Винаги съм твърдял, че НАТО в известна степен представлява инструмент на външната политика на САЩ. На мен ми се иска ЕС да бъде доста по-самостоятелен. Да, перспективно е да има собствени въоръжени сили, да бъде независим геополитически субект. За съжаление, засега в голяма степен политическите решения може да ги даде, но отбранителните не може да ги даде ЕС. Затова смятам, че едно подобрено сътрудничество в сферата на отбраната е задължително. Отговорът трябва да бъде единен. Време е ЕС да покаже, че е единен. Не би следвало да има пролуки. Колкото до трансатлантическото сътрудничество аз имам резерви, защото това, което се случи в Украйна днес, е еманация на едно деградиране и девалвиране на обществения ред в международното право, което наблюдаваме десетки години вече. Имаше такива военни интервенции, които не бяха санкционирани от Съвета за сигурност на ООН и, за съжаление, бяха предизвикани от най-демократичните страни като САЩ. Мисля, че сега виждаме ответния отговор. Някаква лудост е, честно казано, случващото се. Няма човек, който да не си дава сметка, че това може да е пагубно за цели поколения. Аз съм доста притеснен.