Курсът е един - предсрочни парламентарни избори.

Това каза председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков по време на 49-ия конгрес на партията.

Той бе категоричен, че алтернативата на БСП трябва да бъде подкрепена от мнозинството от български граждани.

Ние трябва да излезем по-силни и единни от конгреса”, заяви Миков.

Миков коментира, че когато е получил доверието като председател на партията не е очаквал чак такава активност и събуждане от летаргията. Той благодари на всички активни членове и симпатизанти, които са го подкрепяли през тези години.

Само петима остават в борбата за лидер на БСП?
Обновена

Само петима остават в борбата за лидер на БСП?

22-ма остават кандидатите за лидерския пост

Това всичкото не ни уби - то ни направи по-силни, за да продължим заедно напред”, заяви Миков. По думите му БСП трябва да остане лявата партия на България, да бъде отстоявана като такава, за да я има и след 125 години.

В словото си Миков отбеляза, че навлизаме в период, в който лявото става все по-модерно и БСП трябва да даде ясна заявка за управлението на страната като не отстъпва от принципите си и политическите си позиции.

Според него левите идеи не са загубили своята актуалност, те просто са били заглушени за значителен период от време от кресливите образувания в периода на синята мъгла на прехода. Председателят на БСП бе категоричен, че това е смисълът от така наречения ляв завой – връщане на левите идеи, които си остават такива и след 125 години.

БСП не е отстъпила от идейния си характер”, категоричен бе Миков. Той акцентира върху запазването на идейния характер на партията и нейните леви ценности. Той бе категоричен борбата на БСП за свобода, справедливост и солидарност е част от борбата за бъдещето на България и подчерта, че е необходимо членовете на БСП да продължат да бъдат последователни честни и открити.

Важно е да възстановим другарските отношения помежду си”, заяви Миков и посочи, че е необходим край на вътрешно партийните боричкания, както и прекратяването на неполитическите зависимости, които по думите му не носят доверие в партията.

Миков бе категоричен, че е недопустимо БСП да се използва като търговска марка за прокарването на такива интереси и е крайно време е това да спре.

Използването на партията за кариеристични цели и амбиции също компрометира партията”, алармира Миков.

Според него е необходимо да бъде направено така щото пътят напред и нагоре в партията да е свързан с признание за принос, а вследствие на покровителство от определени хора.

Лидерът на БСП се обърна и към напусналите партията членове с думите, че тези „бивши другари винаги ще имат място в нашите редици. Всички леви хора, които вярват в лявата идея са винаги добре дошли в нашата партия”. Според него именно такова идейно обединение, а не безпринципното коалиране ще даде много добри резултати.

Миков заяви, че са необходими организационни мерки за укрепване на партията.

„Партията ни не е в цветущо организационно състояние”, каза още той.

Сред необходимите мерки той открои засилването на колективното начало като център за взимане на решенията. Миков отчете, че така наречената младежка квота е дала своите резултати  и визира, че много младежи на БСП са  станали общински съветници. Той отчете, че е необходима още много работа с тях.

Той отново повтори, че БСП  е единствената алтернатива.

Българската демокрация е болна, недоволен е той и критикува дясното управление, бедността и мизерията. Българите не искат да гласуват и това няма да се промени със задължителното гласуване, каза Миков.

"Станишев вън от БСП" - гласи плакат на Конгреса на червените

"Станишев вън от БСП" - гласи плакат на Конгреса на червените

При засилени мерки за сигурност

За нас има и ляво, и дясно, смята лидерът на партията. Столетницата трябвало да гледа на управлението като работа в услуга на хората.

Миков поиска повече държава в икономиката. Неолиберализмът бил виновен за натрапчивата несправедливост. На БСП  се пада национално отговорната задача да покаже пътя на държавата, изтъкна соцлидерът. Левицата трябвало да мине в настъпление.

БСП трябва да продължи да се утвърждава като национално отговорна и патриотична партия, поиска Михаил Миков. Не трябвало да чакаме началниците ни отвън да ни кажат каква външна политика да водим. Не трябвало да се конфронтираме с Русия. Трябва по-активно да отстояваме интереса си при отпускането на европейска помощ за Турция. ЕС дал помощ на страна нечленка на общността. В същото време няма достатъчно европейска солидарност за най-бедната държава в ЕС.