Във връзка с възникналото напрежение между Република България и Руската Федерация през последните дни и след отправените обвинения на говорителя на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова относно разполагането на нападателни оръжия на териториите на България и Румъния и разиграване на сценарии за удари от двете страни срещу Русия, ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) заявява следната позиция:

  1. МВнР на България да предостави пълна и коректна информация по случая.
  2. Министерският съвет да информира българската общественост, дали отправените обвинения от Руска страна за разполагането на оръжия, включително и с ядрени бойни глави, американски или други войски на Алианса, както и за разработени сценарии за удари по Русия, отговарят на истината.
  3. Народното събрание на Република България да излезе със специална Декларация, че България спазва стриктно Конституцията на страната и българското законодателство и няма да допусне в нарушение на тях, разполагането на територията на България на чужди, пък били те и натовски или американски, войски и оръжия.
  4. Президентът на Република България Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), по време на който да се обсъдят мерки за намаляване на напрежението и подобряване на отношенията между България и Русия.
  5. МВнР и Министерство на отбраната да информират Президента на България за евентуални разговори и действия за разполагането на войски и оръжие на НАТО на територията на Република България.
  6. Да се предостави информация от проведената среща на външните министри на НАТО на 1 и 2 декември относно "агресията" на Русия в Черно море, както и за взетите на тази среща решения. В тази връзка да се предостави информация от МВнР и Министерство на отбраната на България, дали създалата се ситуация не е продиктувана и от препоръките на Сената на САЩ към нашето Министерство на отбраната за извършване на проучване в рамките на 12 месеца за трайно разполагане на военни части на НАТО и САЩ в страните от Алианса, имащи излаз на Черно море.

От партията предлагат България да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 година диалог между НАТО и Руската Федерация чрез работа на Съвета НАТО - Русия. Правим това предложение не случайно, тъй като България имаше водещо място при организирането на една от най-ползотворните срещи на този Съвет, проведена на 17.05.2006 г. в гр. Новосибирск, Руска Федерация", каза още Пламен Стоянов, който в качеството му на генерален консул на България в Новосибирск по това време беше основен организатор на тази среща от страна на НАТО.

Борисов обясни на Русия, че не се готвим да нападаме и нямаме такива оръжия

Борисов обясни на Русия, че не се готвим да нападаме и нямаме такива оръжия

Просто се модернизираме

Според тях трябва да да се създаде компетентен колектив от експерти, който в много кратки срокове да подготви и да представи за широко обществено обсъждане "Доктрина за националната сигурност на България в условията на многополярен свят".

От партията настояват незабавно да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО, от които да получим гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, като българската страна поеме определени условия за взаимност, което за България ще бъде много по-евтино и много по-резултатно от досегашната практика. Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересувани от подобни гаранции, да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение", каза членът на НИС и експерт по Национална сигурност Пламен Стоянов.