Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави, заяви премиерът Бойко Борисов, опровергавайки появилите се неверни твърдения, че в България има оръжия, с които се подготвя удар по държави около Черно море.

"Единственото, което се прави различно в България в последните месеци, е да се подновяват самолетите, което всички знаете, механизираната техника, корабите, които са планирани от много години. Нашият флот е в окаяно състояние и затова е необходимо да ги сложим новите кораби във въоръжението на Българската армия", обясни той.

Борисов добави, че модернизирането на пистите, радарите и инсталациите е важно, за да бъдат пригодни за новите самолети Ф16 Блок 70, които страната ни закупи.

Това, че сме имали ядрени оръжия са глупости, коментира премиерът.

По-рано НАТО обвини Русия в трупането на мощ и войски в Черно море и Крим, според генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбер.

Докладът за реформирането на НАТО счита, че трябва да се помисли повече как да се действа с Китай и военния възход на азиатския гигант, въпреки че Русия остава основният съперник през следващото десетилетие. НАТО посочва Русия и Китай като основна заплаха следващите 10 г.

Русия: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия, има заплаха от НАТО в Черно море

Русия: В България и Румъния се разполагат нападателни оръжия, има заплаха от НАТО в Черно море

Захарова: Разработват сценарии, които предвиждат удари, включително по Русия