България подписа договор за изграждането на два кораба за военноморските ни сили. "Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този проект направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители. Надявам се да не е последната".

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по подписване на договора по проекта за "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" с компанията "Fr. Lürssen Werft" GmbH&Co. KG, цитиран от пресцентъра на МО.

Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ "Делфин".

Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

Каракачанов изтъкна, че договорът е важен и за компанията "Люрсен". Споразумението показва, че отношенията, в това число и икономическите между двете приятелски държави Република България и Федерална Република Германия се развиват добре, каза Каракачанов.

Той очаква разширяване на отношенията и работа по индустриалното сътрудничество. Надявам се, че двете страни ще могат да изградят доверие и добри отношения, което за много години напред ще бъде от полза, както за немската компания, така и за българските ВМС, каза военният министър.

Представителят на компанията изтъкна, че двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. "Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета", каза Дирк Малговски, управляващ директор на компанията "Fr. Lürssen Werft" GmbH&Co. KG.

Той благодари на българската страна за конструктивната атмосфера и положените усилия в хода на преговорите и подчерта, че тепърва предстои сериозната работа, тъй като процесът на изграждане на корабите ще отнеме няколко години.

"Това е важен ден за България, за българските ВМС и за компанията "Люрсен", каза Малговски и изтъкна, че сме партньори в НАТО и в ЕС. Благодарение на тази сделка, отличните връзки между нашите две държави ще се задълбочават още повече, подчерта Дирк Малговски.

При спазването на всички противоепидемични мерки на церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Федерална Република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата-изпълнител.

Каракачанов против използването на армията като тема за предизборна кампания

Каракачанов против използването на армията като тема за предизборна кампания

Не се харчело излишно за отбрана