Разходите, които прави Министерството на отбраната, са съобразени с бюджета и с националния план за достигане на 2% от БВП. Нищо повече не харчим. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод критиките, че се изразходват много средства за отбрана.

Според него това достигане на 2% ще се случи едва през 2024 г.

Ако някой си търси теми за предизборна кампания, да бъде така добър да не се занимава с армията, а да се замисли какво е направил той и какво е пропуснал да направи, когато е управлявал държавата, отсече Каракачанов.

Той бе категоричен, че армията не може да бъде изоставена на произвола на съдбата заради голословни приказки на политици.

За шеста поредна година растат разходите за отбрана

За шеста поредна година растат разходите за отбрана

Основният акцент на срещата беше върху изпълнението на одобрените политико-военни мерки

Вицепремиерът посочи, че именно заради такива популистки изказвания армията е била нарязана, заплатите не са били увеличавани, учения не се провеждали и подготовката е изостанала.

Тактическото учение "Балканска стена - 2020"е най-мащабното за последните почти 20 години. В него участват над 2400 военнослужещи и около 700 единици техника. То има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки войскови формирования.

Учението ще продължи до 30 октомври. Темата на учението е "Участие на 61-а механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент". Утре министърът на отбраната и началникът на отбраната ще наблюдават демонстрации на способности на участници в учението.