Русия е загрижена от натрупването на военна активност на НАТО в Черно море, като тези действия на алианса подкопават регионалната стабилност, заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Увеличава се броят на влизанията на ВМС сили от НАТО в пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия се увеличава.

"Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия", продължи тя.

"Това не може да не причини загриженост. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на алианса и страните-членки и да реагираме подобаващо", каза дипломатът.

НАТО: Русия трупа мощ в Черно море

НАТО: Русия трупа мощ в Черно море

Засилване на напрежението в стратегически регион

"Черноморският регион се правя добре в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави. "

Захарова подчерта също, че НАТО привлича Украйна и Грузия в своите дейности, които "обучава" да се изправят срещу Русия в хода на съвместни маневри и учения.

Авторите на доклада за реформата на НАТО не са взели предвид ролята на алианса във влошаването на отношенията с Русия, обясни Захарова.

"Експертите, мъдреците от НАТО, не се възползваха от възможността, обективно да оценят предпоставките за настоящата криза в отношенията между Русия и НАТО и ролята, която откровено недалновидната политика на самия алианс изигра в това", каза тя.

Захарова подчерта, че Русия е объркана от твърденията, изразени в доклада, че Москва отхвърля опитите на НАТО да изгради обща архитектура за сигурност.

Според нея именно НАТО отхвърля предложенията на Русия за преодоляване на кризата в отношенията.

Лавров: Запада продължава да е арогантен към интересите на други държави

Лавров: Запада продължава да е арогантен към интересите на други държави

Западните страни се чувстват "изключителни" и не желаят да се откажат от конфронтация