Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на "Българската Коледа" в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение. Кампания 2020/2021 събра 1 850 000 лв., с които бяха подпомогнати 500 деца и 27 лечебни заведения от цялата страна.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под наслов "Дари надежда на дете в беда". Президентът посочи, че новото издание на инициативата е в подкрепа на децата, които се нуждаят от спешна помощ и интензивно лечение. Основната цел на "Българската Коледа" кампания 2021/2022 е да подпомогне подобряването на диагностично-лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

Снимка 555450

Източник: прессекретариата на държавния глава

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, осемнадесетото издание на "Българската Коледа", посветена на децата с тежки хронични заболявания, разполага с бюджет от 1 850 000 лв. Подпомогнати са 500 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. В процес на доставка е медицинска апаратура за 27 лечебни заведения от цялата страна. "Особено сме доволни, че успяхме да осигурим съвременен високотехнологичен апарат - "RED Digital Cаmera", специално за детското отделение на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска", подчерта президентът Радев. Държавният глава изрази надежда, че благодарение на усилията на лекарите и на високотехнологичната апаратура все по-малко деца ще бъдат изложени на риск от ретинопатология, усложнения на по-късен етап от развитието и възможна загуба на зрение.

Президентът и неговата съпруга разговаряха с ръководството на УМБАЛ "Александровска". В срещата участваха директорът на болницата д-р Атанас Атанасов, доц. д-р Александър Оскар - началник на Клиниката по очни болести, доц. д-р Галина Димитрова - ръководител на Детско очно отделение и проф. д-р Ива Петкова. В рамките на срещата представителите на ръководството на лечебното заведение споделиха големия интерес на млади лекари към специализация в болницата. Сред акцентите в разговора между държавния глава и медицинските специалисти бе и необходимостта от подобряването на материалната база на болницата и на отделните клиники в нея.